Beslenme ve Diyet

Obezite Nedir?

Obezite, vücudun yağ oranının normalden fazla olmasıdır. Normal vücut yağ oranı %20’dir. Bunun üzerinde olan yağ miktarı fazla kilo olarak kabul edilir. Obez olup olmadığımızı Vücut Kitle İndeksi ile anlarız. (Bady Mass İndex). Vücut kitle indeksi Kilonun kilogram cinsinden boy’a cm cinsinden bölünmesi ile oluşan bir değerdir. (BMİ=Weight(kg)/Height x Height(cm)). Bu değer 18,5 -24,9 arası normal değerlerde kabul edilir. 25-29,9 arası fazla kilolu, 30 üzeri obez olarak kabul edilir.

Obezite neden bizim için kötüdür?

Vücudun normalden fazla yağlı olması birçok hastalığı beraberinde getirir. Diyabet, Hipertansiyon, kalp krizi, kalp damar hastalıkları, felç, böbrek yetmezliği, uyku apne sendromu, eklem  deformasyonu, kanser gibi birçok hastalık obez insanlarda çok daha fazla ortaya çıkar. Bu hastalıklar yüzünden obez insanlar normal kilolu insanlardan ortalama 9 yıl erken  ölürler ve ömürleri boyunca yukarıda saydığımız birçok hastalıkla mücadele etmek zorunda kalırlar. 

Obeziteden nasıl  kurtulurum?

Vücudumuzdaki  fazla yağ miktarının sebebi ihtiyacımızdan fazla kalorili beslenme ve hareketsiz yaşamdır. Eğer  ihtiyacımızdan fazla yemeyi kesersek ve spor yaparsak aldığımız kilolardan kurtulabilir yada fazla kilolu olmayız.  

Obez insanların kilo vermesi neden zordur?

Vücudumuzda fazla kilo birikmesi ile  yağ hücre miktarı ve volümü artar. Bu nedenle  yağ hücrelerinden salgılanan hormonlar fazlalaşır. Vücudumuzun  metabolizması yüksek kalorili yaşama adapte olur. Bu nedenle ani bir  enerji alım azlığı tolere edilemez ve bu bize açlık şeklinde geri dönerek iştahımızı arttırır. Bu nedenle obez insanların kilo  vermesi kilo aldıkça zorlaşmaktadır. Bu durumda tıbbi yardım ile kilo vermek gerekir. 

Sağlıklı kilo vermek için hangi yolları denemeliyim?

Vücut kitle indeksine göre kilo vermek ve sağlıklı yaşamak için  yapılması önerilen yöntemleri deneyebiliriz. 

    Vücut Kitle indeksi 30-35 arasında ise diyetisyen desteği ile birlikte  mide içine balon uygulaması önerilir. 

    Vücut Kitle İndeksi 35-40 arasında ise ve aynı anda fazla kiloya bağlı hastalıklardan  en az biri varsa ( DM, HT, Hiperlipidemi, Uyku Apne Sendromu, Eklem deformitesi, vb.) cerrahi tedavi uygulanabilir. 

    Vücut Kitle İndeksi 40 ve üzerinde  ise tek seçenek cerrahi tedavidir. 

Obezitede Cerrahisi  nedir?

    Obezite için yapılan  cerrahi tedavi yöntemlerinin amacı iştahı azaltmak, mide hacmini küçülterek yeme miktarını küçültmek, bağırsakları bypass ederek  emilim yüzeyini azaltmaktır. 

    Obezite ameliyatı nasıl yapılır? 

Obezite ameliyatları günümüzde laparoskopik yöntem dediğimiz özel aletlerle Obezite ameliyatları 1 -2 saat sürmektedir. Ameliyat Laparoskopik yöntem dediğimiz  deliklerle ve kamera altında yapıldığından ameliyat sonrası hastalar hemen ayağa kalkarlar. Ağrı hissetmezler. Ameliyattan sonraki ikinci ya da üçüncü gün hastaneden taburcu  olup günlük yaşamlarına dönebilirler. Yaklaşık 7-10 gün sonra da uçak yolculuğu yapabilirler. 

Kimler obezite ameliyatı olamaz?

Yüksek riskli kalp hastaları, Psikiatrik hastalık tanısı olanlar, ileri derecede  akciğer hastalığı olanlar, 18 yaş altı ve 65 yaş üstü olanlar bu ameliyatı olmamalıdır. 

Ameliyat sonrası beslenme nasıl olmalı?

Doç. Dr. Ümit Koç

Obezite ameliyatı  sonrası ilk üç gün ağızdan beslenme olmamaktadır. Bu süre hastanede geçmekte ve serum ile beslenme sağlanmaktadır. 3. gün ağızdan beslenme başlar daha sonraki günlerde ilk on gün sıvı ağırlıklı diyet ile bol proteinli beslenme uygulanmaktadır. Bu dönemde önemli olan günlük  1,5-2 litre sıvı tüketmektir. İkinci on günde ise püre dediğimiz blender ile ezilmiş yemek kıvamında yemekler yenmelidir. Bu dönemden sora da normalde sağlıklı bir insanın beslenme miktarını geçmeyecek şekilde beslenme düzeni ile devam edilir. 

Ameliyat sonrası  ne zaman normal hayatıma dönebilirim?

Obezite ameliyatı laparoskopik bir ameliyat olduğundan üç gün sonra hastaneden ayrılabilir ve 7 gün sonra da  normal hayatınıza dönebilirsiniz. Karında insizyon yerlerinde bir iki gün süren hafif ağrı dışında herhangi bir ağrı olmamaktadır. 

Obezite ameliyatlarından sonra hayatımda neler değişecek?

 Ameliyat günü:

Ameliyattan 4 saat sonra ayağa kalkıp yürümeye başlayacaksınız.  Ağrınız olmaması için gerekli ilaçlar verilecek. Ağızdan beslenme olmayacağından  damar yoluyla gerekli sıvı, vitamin ve mineral verilecektir.

    İkinci gün  kendinizi daha da iyi hissedeceksiniz. Bol yürüyüş yapacaksınız. 

    Üçüncü gün kontrol filmi çekilerek ağızdansıvı şeklinde  beslenmeye başlayacaksınız. 

Ameliyattan sonra 3. gün hastaneden ayrılacakınız. Size ameliyattan sonraki ilk bir ayda kullanmak üzere protein tozu verilecektir. İlk 6 ay için kullanılmak üzere  vitamin takviyesi verilecektir. İlk 6 hafta kullanmak neler yiyip neler yemeyeceğinizi gösteren diyet listesi verilecektir. Günlük su alımı önemlidir ve belirli miktarda su tüketmeniz önerilecektir. 

    Ameliyattan heman sonra ayağa kalkabilir, bir hafta sonra da normal hayatınıza dönebilirsiniz. Ameliyattan sonra 10. Gün doktor kontrolü yapılacak ve engel bir durum yoksa  uçağa binebilirsiniz. Daha sonra da telefon ya da Whatsapp üzerinden herhangi bir sıkıntıda doktorunuza ulaşabilirsiniz.

    Ameliyattan sonra önerilenden fazla yemeniz durumunda  kusma olabilmektedir. Ancak kurallara uyarsanız kusma olmayacaktır. 

    Ameliyattan 3. gün sonra  yürüyüşlere başlayabilirsiniz. 1. Aydan sonra da  spor yapabilirsiniz. 

İlk 6 ay içerisinde  hızlı kilo vermeye bağlı halsizlik, geçici saç dökülmesi gibi durumlar oluşabilir. Önerilerimizi uygularsanız bu durumlar  daha nadir oluşmaktadır.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir