Akapunktur

Akupunktur İle Bel Fıtığı Tedavisi

  • Bel ve Boyun Fıtıkları Nasıl Meydana Gelir?

Boynumuzda 7, belimizde ise 5 adet omurga kemiği vardır. Bu kemikler arasında da disk adı verilen kıkırdak yapılar mevcuttur. Diskler omurganın hareketliliğine katkıda bulunduğu gibi omurga üzerine binen yüklerin dengeli bir şekilde dağılmasına yardımcı olur. Yeterince hareket etmeyen masa başı çalışan insanlar potansiyel bel fıtığı hastalarıdır. Fazla kilo problemi olanlar, obezite hastaları vücutlarına ekstra yük bindirdiğinden omur arasındaki disk hızlı genişleyerek fıtık oluşturur. Özellikle hiçbir fiziksel aktivite yapmayan kişilerin kasları yeterince güçlü olmadığından bütün yük omurgaya aktarılır. Omurgaya fazladan yük bindiğinde bel fıtığına yakalanma riski artmaktadır. Sürekli oturan veya ayakta duranlar bel fıtığına yakalanmaktadır. Yaşlılık nedeniyle disklerdeki sıvının azalması, alkol kullanımı, ağır kaldırma, ani ters hareketler bel fıtığına neden olmaktadır.

Uzm. Dr. M. Fatih Somuncu
Uzm. Dr. M. Fatih Somuncu
  • Bel fıtığı belirtileri nelerdir?

Aynı anda seyreden bel ve bacak ağrısı, bacakta uyuşma, hissizlik, karıncalanma, refleks kayıpları, otururken ayağa kalkamama, idrarını tutamama, güçsüzlük belirtileri varsa acil doktora başvurmalısınız. Sıklıkla belden başlayıp arkadan bacağa ve ayağa doğru uzanan ağrı ve uyuşma karıncalanma ile seyreder.

  • Akupunktur vücuda nasil etki ediyor?

Akupunktur vücutta bulunan ve doğal ağrı kesici özelliği olan endorfin hormonunu harekete geçirir. Böylelikle hastanın ağrıları son bulur. Akupuntur’un güçlü gevşetici etkisiyle kas spazm şikayetleri azalmakta, vücuttaki ödem çözülmektedir. Akupunkturla uyarılan böbrek üstü bezleri kortizon salgılayarak fıtık bölgesindeki dokulardaki ödemin çözülmesine etki ederek damar ve sinirlere yapılan baskının ortadan kalkmasını sağlamaktadır. Akupunktur tedavisinin tetiklediği sakinleştirici etkiye sahip hormonlar sayesinde hasta psikolojik olarak rahatlamaktadır.

Akupunkturun en çekici tarafı hiç bir yan etkinin olmamasıdır. Tedavi süresince komplikasyon yaşanmazken son derece rahatlatıcı bir tedavi seçeneğidir.

Tedavi sırasında kullanılan iğneler disposable ( tek kullanımlık) olmalıdır. İğneler saç teli kadar ince olduğundan vücuda saplandıklarında acı hissedilmezken iğne bölgesinde çok hafif ağrı veya sıcaklık hissi yaşayabilirsiniz.

  • Bel ağrısında akupunktur nasıl uygulanır?

Vücut ve kulak akupunkturu veya sadece kulak akupunkturu ile vücuttaki depo kortizon çıkışı sayesinde fıtık bölgesindeki ödemi çözer. Baskıyı rahatlattığı için de ağrıyı büyük ölçüde azaltabilir.

İlk seansta önce ağrı giderici etki kendini gösterir. Sonraki seanslarda da artık tedavi edici etki kendini gösterir ve fıtık anatomik olarak gerilemeye başlar. Bu safhada biokimyasal-biofiziksel süreç işletilir. Omurga çevresi (paravertebral) kaslar kuvvetlenir, duruş (postür) düzelir. Bölgesel olarak kan dolaşımı artar ve tamir mekanizması işlemeye başlar. Diski oluşturan yapılardaki dejenerasyon (bozulma) durur ve bu yapısal elemanlar yenilenmeye başlar. Vücudun “Bağışıklık Sistemi” güçlenir.

Şunu özellikle belirtmek gerekir ki; akupunktur tedavisi sürecinde hasta normal yaşamına devam edebilir. Ayrıca akupunktur tedavisi, ilaç tedavisindeki yan etkileri ve cerrahi tedavilerdeki riskleri içermez.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı