Alzheimer Hastalığı

Alzheimer İle Aynı Belirtileri Veren Hidrosefaliye Dikkat Edin

Hidrosefali belirtileri, Alzheimer belirtileri ile hemen hemen aynı…

İlerleyen yaş; unutkanlık, yürümede bozukluk ve idrar kaçırma sorunlarını beraberinde getiriyor. Bu belirtiler çoğu zaman Alzheimer hastalığına işaret ediyor; fakat yine bu belirtiler, kafa içinde su toplanması olarak adlandırılan normal basınçlı hidrosefaliye de işaret ediyor olabilir.

Hidrosefaliye neden olan faktörler nelerdir?

Beyin; kafatasında bulunan beyin omurilik sıvısı içerisinde bulunmaktadır. Bu sıvı dışarıdan gelebilecek darbelere karşı koruyucu niteliktedir. Aynı zamanda; bu sıvı, beyin omurilik kanallarında dolaşarak uzaklaştırılması gereken maddelerin temizlenmesini ve sinir sisteminin ihtiyaç duyduğu maddelerin trafiğini sağlamak ile görevlidir. Sözü edilen bu kanalların birçok nedene bağlı olarak tıkanması yüzünden beyin omurilik sıvısı dolaşıma katılamaz ve kafatası içerisinde birikir. Bu durum çoğu zaman  55’li yaşlardan sonra ortaya çıkar. Normal basınçlı hidrosefalinin, yaş faktörü haricinde görüldüğü diğer durumlar:

  • Kafa travması
  • Geçmişte geçirilen beyin kanaması
  • Kanal tıkanıklıklarına yol açan tümör ve kistler
  • Beyin damarlarında tıkanıklığa yol açabilecek hastalıklar
  • Menenjit

Mesane sorunları yaşanabilir…

Normal basınçlı hidrosefali hastaları tuvaletlerini kontrol etmek konusunda problemler yaşayabilirler. Bu problemler kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Örneğin; bazı hastalar sık tuvalete çıkma ihtiyacı duyarken, bazı hastalar ise idrarlarını tutamazlar.

Bu belirtileri görmezden gelmeyin!

Alzheimer ve Parkinson hastalığı belirtileri ileri yaşlarda görülen nörolojik rahatsızlıklardır ve normal basınçlı hidrosefali hastalığının belirtileri ile çoğu zaman karıştırılabilir. Hidrosefalide görülen; yürüyüşte bozukluk, unutkanlık ve tuvalet sorunları gibi belirtiler çok baskın olmadığı için doğal yaşlanma süreci ile karıştırılabilir ve ihmal edilebilir. Ama bu konuda dikkatli olunmalı ve herhangi bir belirtiden şüphe duyulduğu takdirde hemen bir uzmana başvurulmalıdır.

Peki, bu hastalık nasıl teşhis ediliyor?

Normal basınçlı hidrosefalinin teşhis edilebilmesi için kişiye nöro psikolojik test uygulanır ve bel bölgesinden omurilik sıvısı örneği alınır. Bu iki uygulama; hastanın sahip olduğu hastalığı belirlemede yol göstericidir. Örneğin; sahip olduğu hastalık belirtilerinin, Alzheimer olup olmadığı konusunda bilgi verir. Bu uygulamalardan sonra şikayetlerde gözle görülür bir şekilde azalmalar görülür.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir