Plastik ve Estetik Cerrahi

Ameliyat Dışı Estetik Uygulamalar

Ameliyata ihtiyacı olmayan yada ameliyat olmak istemeyen hastalara sıkça yapılan uygulamalar medikal estetik uygulamalardır.

  • Botox,
  • Dolgu uygulamaları,
  • İple askı uygulamaları,
  • Mezoterapi-gençlik aşısı uygulamaları,
  • Prp ,
  • Lazer uygulamaları,
Uzm. Dr. Murat Bitgen
Uzm. Dr. Murat Bitgen

Botox: Botulinum toksini kontrollü olarak bazı kasların çalışmasını baskılayarak kırışıklıkların açılması ya da farklı mekanizmalarla terleme fonksiyonunu baskılayabilir. Göz kenarı, alın, kaş arası, dudak kenarı ve boyun kaslarına yapılarak kırışıklıkların açılmasına yardımcı olur. Ayrıca diş sıkma şikayeti olan( bruksizm) hastalara yapılarak hem diş sıkması ve çene eklem zorlanmasını azaltır, hem de çene ovalini azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca botox koltuk altı, el ve ayak terlemesinin tedavisinde de kullanılabilmektedir. İşlem küçük iğnelerle gerçekleştirilir. Etkisi yaklaşık 1 haftada ortaya çıkar. Botoksun etki süresi de yaklaşık 4-6 ay kadardır. 

Dolgu uygulamaları: En sık dudak, ağız köşesindeki kırışıklıklar, burun, göz altı bölgesi, elmacık kemiği ve çene ucunun belirginleştirilmesinde kullanılabileceği gibi el yaşlanması tedavisinde de kullanılabilir. İşlem lokal anestezi altında iğne ya da kanül ile gerçekleştirilmektedir. İşlem yapılan alanda morluk ve şişlik görülebilir. Etki süresi 9-12 ay olmakla birlikte. 

İp askı uygulamaları: Eriyebilen ya da erimeyen özel olarak üretilmiş iplerle yanak bölgesi, boyun, çene kenarı , kaş ve özel durumlarda vücudun başka bölgelerindeki( meme, kalça) çilt sarkıklıklarını kaldırmak için yapılan bir uygulamadır. Lokal anestezi ile beraber uygulanıp hastane yatışı gerekmemektedir. Yüz uygulamalarında kulak önünde 3-4 gün olan çekintiler oluşabilir ama kendiliğinden geçer. İşlem uygulaması kullanılalacak ip çeşidine bağlı olarak 1,5-3 yıl arasında değişmektedir.

Mezoterapi uygulamaları: Şikayeti olan bölgeler için hazırlanmış vitamin ve mineral karışımlarıdır. Cilt bakımı ve cilt gençleştirme, leke  tedavisindeki , saç tedavileri için uygulanabilir. Lokal krem uygulaması arkasından özel aparatlar ile uygulanır. Şikayete göre 4-8 seans arasında uygulaması yapılmaktadır. 

Prp: Kendi kanınız özel bir işlemden geçirildikten sonra trombosit denilen hücreden zengin kısmı yeniden kişiye uygulanır. Cilt yenileme ve cilt kalitesinin arttırılması, leke tedavileri için kullanılabilir. Lazer, radyofrekans ya da dermapen uygulamalarından sonra uygulandığı gibi iğne ile cilt altına da uygulanabilmektedir. 3 hafta aralıklarla 3-4 seans uygulanması önerilmektedir.

Lazer uygulamaları: Ciltteki birçok şikayet için geliştirilmiş lazer sistemleri mevcuttur. Leke tedavisi, yara izleri düzeltilmesi, cilt yenileme için uygulanmaktadır. Lazer çeşidi ve şikayete göre tek seans olabileceği gibi çoklu seanslar da olabilir.  Soyucu lazerlerin genellikle sonbahar ve kış aylarında uygulanması tavsiye edilmektedir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir