Nöroloji-Beyin, Sinir Sağlığı

Baş dönmesi ve dengesizlik

Sık karşılaşılan ve hastalarda panik ve korkuya sebep olan bir yakınmadır.Beyin ve boyunla ilgili hastalıkların habercisi olabileceği gibi sıklıkla iç kulak ve ortakulakla beynimizdeki denge organı arasındaki bağlantı ve düzenin bozulması ile de ilgilidir.

Baş dönmesi ve dengesizlik şikayeti ile gelen hasta öncelikle ayrıntılı bir nörolojik muayeneye tabi tutulmalı ve gerekli vakalarda boyun ve beyin filmleri ile hastaların kesin teşhisi konmalıdır.

Doç. Dr. Ali AKBEN
Doç. Dr. Ali AKBEN

Hastalarda baş dönmesi bulantı kusma gibi denge organın fonksiyon bozukluğu bulguları yanında kulak çınlaması ,uğultu ,başta sıkışma ,gerginlik, boyun kaslarının kasılmasına bağlı sertlik ve çekilme gibi şikayetler bulunabilir.Stres ve gerilimdeki artma devam ettikçe çarpıntı sık idrara gitme panik ve ölüm korkusu gibi şikayetler hastaların yakınma konusu olabilir.

Eğer baş dönmesi meniere hastalığı ile uyumlu ise baş dönme bulantı kusma yanında kulaklarda ve beyinde basınç hissi , patlayacak gibi olma ve işitme azalması gibi bulgular vakadan vakaya değişik olmak kaydı ile görülebilir.

Baş ve boyun hareketleri veya yatakta dönme ile bağlantılı (benign pozisyonel vertigo) baş dönmesinde ise bulgular belirli bir pozisyonda artış gösterme eğilimindedir.Gürültülü seyretse de günler içinde şiddeti giderek azalan benzer baş dönmelerinin ayırıcı teşhis ve tedavisinde biz hekimlere büyük sorumluluklar düşmektedir.

Hastanın kendisimi dönüyor yoksa çevresi mi dönüyor? Yada dönmenin başka şikayetlerle ilgisi var mı? Gibi benzer soruların aydınlatılmasından sonra muayene ve tetkiklerde önemli bir bulguya rastlamadığımız her türlü dönmede öncelikli yapılacak tedavi hekim –hasta diyaloğuna önem vererek planlanmalıdır.

Dönme ve kusmaya iyi gelen ilaçlar beyin damar akımını destekleyici tedaviler yanında hastanın stres ve psikolojik durumuna önem vermemiz gerekir.Çünkü ruhsal gerginlikler stres ve kaygı gibi sebepler baş dönmesi hissini daha fazla yaşamaya sebeptir.

Baş dönmesi ve dengesizlik şikayeti ile gelen hastalara: Kansızlık, kan şekerindeki düzensizlik vitamin noksanlığı düzensiz beslenme uykusuzluk stres vs gibi başka sebepler araştırılmalıdır.Hastalar şikayetleri ile ilgili aydınlatıldığında tedavinin yarısını başarmış sayabiliriz.Gürültülü bir tablo olan dengesizlik hissi ile kişide oluşan kendine güven azlığı ile de mücadele ancak bu kararlı tutum ile başarılabilir….

Denge eksersizleri dediğimiz eksersizlerden umulmadık başarılı sonuçlar almak mümkün.En basit denge eksersizi başımızı sağa sola döndermektir. 20-25 cm den mesafeli baş sabit ve karşıya bakarken gözlerin sağa sola yukarı aşağı hareketleri ile denge organımıza yapılan yardımcı olma işlemini düzenli ve planlı yapma ile büyük yararlar elde edebiliriz.

Denge eksersizleri bazen tek başına tedavi için yeterli olabilmektedir..Çeşitli destekler ilaçlar yanında bazı bitki çayları akupunktur gibi doğal denge tedavileri de umulmadık başarışı sonuçları ile bir çok vakada yüz güldürücü olabilmektedir…Sağlıklı güzel günler…

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir