Bebek ve ÇocukUyku Bozuklukları

Bebekler ve Uyku

Uyku, bilişsel ve duygusal zekamız için her yaşta çok önemlidir. Sağlıklı olmak ve düzgün düşünebilmek için, ister gece ister gündüz uykusu olsun, ihtiyaç duyduğumuz uykuyu uymamız gerekiyor. Uyku, gün içindeki ruh halimiz ve performansımız açısından çok önemlidir. Uyku sırasında beyinde gerçekleşenler sayesinde gün boyu iyi hissedip düzgün düşünebiliyoruz.

Yeni doğum yapmış anneler, haklısınız! “Of! Neden uyumuyor geceleri” diye serzenişlerde bulunduğunuzu duyar gibiyim. Kimse iki üç saatlik uykuyla ağlayan bebeği bakmaya alışkın değil! Hep merak ediyorsunuz değil mi, ne zaman uykularının düzene gireceğini.. Yavaş yavaş mı oluyor? Birden mi? Yoksa hepsinin gelişimine göre değişiyor mu? New York Üniversitesinde bunu araştırmak adına “Bebek Uyku Çalışması” oluşturuldu. Ailelerle tanışıp, programı nasıl kullandıklarına baktılar. Aileler bebeklerin uyuma ve uyanma saatlerini not aldılar.

Uyku düzeni ne zaman oluşur?

Ebeveynlerin gece için kendilerini hazırlamaları gerekiyor çünkü yeni doğan bebekler bir aya gelene kadar gündüz uyuyorlar gece uyumuyorlar. Bu süreçte annelerin en merak ettiği soru; “gece boyu uyuyacak mı?” oluyor. Fakat birinci ayda bebeğin ne zaman uyuyup, ne zaman yemek yiyeceğine dair bir düzen yok. Rastgele uyuyup, rastgele yemek yiyorlar. Ebeveynler için bu durum çok yıpratıcı oluyor. Sekizinci aya baktığımızda ise, bir düzen belirmeye başlıyor ama birinci yıla baktığımızda net bir düzen ortaya çıkıyor. Gece boyu uyuyorlar, sabah beslendikten sonra uyuyorlar, uyandıktan sonra beş saat kadar sonra tekrar uyuyorlar. Buradaki sevindirici haber ise; bir yılda bütün bebekler uykusuzluktan uyku düzenine mutlaka geçiyorlar! Yani ilk üç ay “ne yapsam uyumuyor, uykuya direniyor, bazen hemen uyuyor bazen hiç uyumuyor” gibi cümleler çok normaldir sevgili anneler.

Uyku, öğrenmeyi ve hafızayı nasıl iyileştiriyor?

Psk. İdil Hız

Uyku, hafıza ile doğru orantılı. Gündüz uykuları önemli, annenin mola vermesi için değil sadece, yaşayacakları her şeyin temelini o zaman atıyorlar, oluşturulacak anıları o zaman yerleştiriyorlar. Kalıcı belleğe o zaman geçiş sağlanıyor. Bebekler uyurken dünyayı öğreniyorlar.

Sirkadiyen sisteminin (Sirkadiyen ritim, organizmanın yaklaşık bir günlük fizyolojik ve biyolojik süreçlerindeki değişimleri ifade eder. İnsanda uyku-uyanıklık döngüsü, en temel ve belirleyici ritim) bağlantı kurmasını beklemeniz gerekiyor..

Bebeğiniz çok rahat bir şekilde uyuyor gözükürken birden uyanıverir, sol bacağı ile sol kolunu aynı anda havaya kaldırır sonra birden tekrar uyuyuverir. 24 saat içinde birçok kez uyku ve uyanmayı yaşayabilirler. Bebekleri farklı kılan budur! Üç dört aydan önce bebeklerin gece deliksiz uyuması içi yapabileceğiniz çok fazla bir şey yok, sirkadiyen sistemindeki bağlantının kurulması gerekiyor. Sevgili anneler, bu süre içinde bunu düşünerek rahatlayabilirsiniz.

Uyku beynin son derece zorlu bir sorunu çözmesi için tasarlanmıştır, dünyayı öğrenebilmek için. Bebekler uyurken bunu yapıyor ve evrendeki en zor sorulardan birini çözüyor. Uyku sırasında beyin harıl harıl çalışıyor ve çok aktif.  Bırakalım uyusunlar!

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir