KBB (Кulak Burun Boğaz)

Burun tıkanıklığı ve geniz akıntıları

Burun tıkanıklığı size ya da çocuğunuza ciddi rahatsızlık verebilir. Basit gribal hadiselerdeki ya da mevsimsel alerjideki burun tıkanıklığı çoğu kez geçicidir. Ancak burun tıkanıklığı geçmiyorsa, horlamaya, uykusuzluğa, yorgunluğa, performans düşüklüğüne ya da sık ve ağır hastalanmaya yol açıyorsa, bu durum artık tedavi edilmelidir.

Burun tıkanıklığının pek çok nedeni vardır. Burun tıkanıklığına yol açan nedeni veya nedenleri günümüzde hemen her zaman rutin endoskopik muayenede doğrudan belirliyoruz. Burun tıkanıklığını başarıyla tedavi edebilmek için tüm anatomik ve işlevsel nedenleri eksiksiz teşhis edebilmek, ve bunların tümüne yönelik bir tedavi planı oluşturmak gerekir. Bazı burun tıkanıklıkları ilaçlarla tedavi edilebilirken bazıları da ameliyat gerektirir. Doğru teşhise dayanan doğru tedavi ile burun tıkanıklığının tekrarlaması olasılığı yok denecek kadar düşüktür.

Geniz Akıntısı

Op. Dr. Atilla ŞENGÖR
Op. Dr. Atilla ŞENGÖR

Geniz akıntısı olan hastaya, boğazda balgam, boğaz temizleme isteği, gıcık öksürük, tükürme ihtiyacı ve benzeri belirtiler oldukça tanıdık gelir. Beraberinde burun tıkanıklığı, uzun süren gribal durumlar, bronşit atakları ve zaman zaman baş-yüz ağrısı gibi durumlar da varsa geniz akıntısının nedeninin sinüzit hastalığına bağlı olma olasılığı yüksektir. Ancak bazen ilgisiz gibi görünen bazı hastalıklar ve kullanılan ilaçlar da geniz akıntısına yol açabilir. Bu gibi olasılıklara hekimin aşina olması gerekir.

Geniz akıntısı kaynaklandığı bölgenin komşuluğu nedeniyle çoğu kez burun kaynaklıdır. Geniz akıntısına yol açabilecek çok sayıda burun içi anatomik ve işlevsel hastalık vardır. Ancak öncesinde geniz akıntısı olmadığı halde, geçirdiği bir burun-sinüs ameliyatından sonra geniz akıntısı başlayan azımsanmayacak sayıda hasta da mevcuttur. Burun ve sinüs boşluklarının fizyolojisine uyumlu, doğal salgı akım yollarını koruyarak yapılan hassas operasyonlar sayesinde bu durum çoğu kez gerçekleşmez.

Geniz akıntısı, eğer nedeni doğru belirlenirse ve doğru yöntemler kullanılırsa çoğu kez tedavi edilebilen bir durumdur.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir