KBB (Кulak Burun Boğaz)

Burun yan duvarı zayıflığı (nazal valv darlığı)

Burnun yan duvarlarında yeterli destek olmaması durumunda hasta nefes alma sırasında burun kanatlarının içeriye çökmesi nedeniyle burundan nefes alamaz. Bu durum doğuştan ve gelişimsel olabileceği gibi geçirilmiş bir ameliyat sonrası da ortaya çıkabilmektedir. Bu hastalar tipik olarak her iki işaret parmağı burun ile yanağın birleştiği yerlere konularak kulaklara doğru hafif açma hareketi yapıldığında çok rahat nefes almaya başlarlar. Buna Cottle manevrası diyoruz ve valv darlıklarının tanısında kullanıyoruz. Nazal valv iki şekilde adlandırılır. Birincisi eksternal dediğimiz burun kanatlarının zayıflığı nefes alırken burnun yapışması. ikincisi internal diye adlandırdığımız burun septumunun üst kısmının üstte burun duvarına birleştiği yerin dar olmasıdır. Eksternal zayıflıkta kanatın üzerinden cep açarak cepe kıkırdak destek koyup kanatı güçlendirmek. İnternal darlıklarda daha çok kapalı yada açık deviyasyon ameliyatlarında yada burun estetiği yaparken dar alana kıkırdak şerit yerleştirip darlığı genişletmektir.

Op. Dr. Ali DEĞIRMENCI
Op. Dr. Ali DEĞIRMENCI

Nazal valv darlığının tedavisi de ameliyatla olmakta ve burun yan duvarlarının yine burun içinden alınan kıkırdakların uygun yerlere uygun açılar ile yerleştirilmesi ile yeniden yapılandırılması gerekmektedir.

Bu ameliyat septum deviasyonu, burun eti küçültülmesi ve estetik burun cerrahisi ile birlikte aynı anada uygulanabilmektedir. Tek başına yapıldıgında burun üstüne 3-5 gün boyunca bant takılmakta Burun içinde ise duruma göre değişmekle birlikte 1-2 gün küçük tamponlar konmaktadır.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir