Ortopedi

Cep telefonlarının sebep olabileceği hastalıklara dikkat

Modern çağın getirdiği en büyük teknolojik buluşlardan biri olan cep telefonları özellikle de akıllı telefonlar her ne kadar kişilerin hayatını kolaylaştırsa da birçok olumsuzluğu da beraberinde getiriyor. Bir ihtiyaçtan çok bağımlılık haline gelen cep telefonları yaydıkları radyasyonun haricinde kişilerin kendinden geçmelerine ve hipnotize olmalarına neden olarak günlük rutin aktivitelerini yerine getirememelerine sebep oluyor.

Aşırı cep telefonu kullanmak beyin tümörüne neden olabiliyor

Cep telefonlarının özellikle kullanım esnasında yaydığı elektromanyetik dalgalar beyin yorgunluğu yaratabiliyor. Çocukların beyin gelişimini olumsuz yönde etkileyen bu dalgalar aynı zamanda asosyal olmalarına da sebep olabiliyor. Genellikle cep telefonunu oyun için kullanan çocuklar hiçbir şeyden keyif almayan, agresif, hiperaktif ve disiplinli olmada zorlanan bireyler haline gelerek algılama ve öğrenme yetenekleri zayıflıyor.

Beyin fonksiyonlarını olumsuz etkileyerek beyni tembelleştiren akıllı telefonlardan yayılan zararlı ışınlar, beyin tümörüne de neden olabiliyor. Sürekli ekrana bakmak ise göz kuruluğu sendromuna yol açıyor. Tedavi edilmediğinde ciddi göz rahatsızlıklarına neden olan sendrom, özellikle aşırı cep telefonu kullananlarda yaygın olarak görülüyor.

Modern çağın hastalığı: cep boyun hastalığı

Modern çağın yeni hastalığı olarak tanımlanan cep telefonu boynu ya da cep boyun hastalığı, neredeyse cep telefonu kullanan her 10 kişiden birinde rastlanıyor. Normalde ileriye bakma pozisyonuna sahip olan boyun cep telefonu kullananlarda öne ya da aşağıya doğru konumlanıyor ve uzun süre normal pozisyonundan farklı bir pozisyona geçiyor. Bu durum bir süre sonra boyun ağrılarına neden oluyor. Boynun omuzlardan ileriye doğru durması durumu arttıkça kişinin cep boyun hastalığına yakalanma riski de artıyor. Cep boyun pozisyonunda boyna neredeyse 6 kat daha fazla yük biniyor ve bu pozisyonda uzun süre kalmak boyunda ve sırtta şiddetli ağrılara, omuz çevresi gerginliğine, boyun fıtığına ve kronik baş ağrısına neden oluyor.

Cep boyun hastalığı belirtileri

Cep telefonu kullanılırken vücudun özellikle boyun ve omurganın yanlış pozisyonu boyunda fizyolojik eğriliklere ve deformasyona yol açıyor. Cep boyun hastalığının şiddeti kişiden kişiye farklılık gösteriyor. Boyun kaslarında yaşanan ağrılar hafif vakalarda görülürken hastalığın ilerleyen sürecinde baş ağrısı, boyun omuru disk hasarı, omurlar arasındaki diskin yırtılması ve boyun fıtığı gelişebiliyor. Cep boyun hastalığında en yaygın olarak görülen belirtiler:

  • Gece uyku kalitesi düşüklüğü
  • Başın vücuda ağır gelmesi hissi
  • Kamburluk
  • Kollarda uyuşukluk, karıncalanma
  • Boyun kaslarında spazm ve kulunç sertlikleri
  • Baş ağrısı
  • Sırt ağrısı
  • Boyun ağrısı

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir