Göz Hastalıkları

Göz kuruluğu neden olur, nasıl geçer

Gözün dış tabakasını toz ve benzeri cisimlere karşı koruyan ve göz içerisinde sürekli nemliliği sağlayan gözyaşı miktarı çeşitli nedenlerle azaldığında göz içi tabakalarda kuruluk meydana gelir. Göz sağlığını birçok yönden tehdit eden göz kuruluğu problemi genellikle göz tansiyonu, kontak lens kullanılması, gözün fazla ışığa maruz kalması ve uyku sırasında göz kapaklarının tam kapanmaması (lagoftalmi) gibi nedenlere bağlı olarak gelişir. Bu nedenle göz kuruluğu tedavisi için öncelikle belirtilerin doğru izlenmesi ve kuruluğu ortaya çıkaran asıl nedenin saptanması gerekir.

Göz Kuruluğu Belirtileri Nelerdir?

Yaygın olarak göz batması, sklera (beyaz kısım) genelinde kızarıklık görülmesi, ışığa karşı hassasiyet ve sık sık göz kırpma isteği gibi belirtilerin görüldüğü göz kuruluğu için daha birçok belirti ve bulguldan bahsedilebilir. Yaş, cinsiyet, sigara kullanımı, geçirilmiş hastalık öyküsü gibi faktörlerle şekillenen belirtilerin doğru saptanması, kuruluğa neden olan asıl problemin belirlenmesi ve etkili tedavinin sağlanabilmesi için göz doktoru muayenesi önerilir. Eğer siz de gözde yanma, batma, kızarıklık, hassasiyet gibi belirtilerden şikayetçi iseniz göz kuruluğunun yaşam kalitenizi düşürmesine izin vermeden bir göz randevusu almak için tıklayın.

Göz Kuruluğu Nasıl Geçer?

Başlangıçta yanma, batma, kızarıklık gibi rahatsızlıklara neden olan göz kuruluğu problemi, uzun vadede görme bozukluğu dahil birçok ciddi sağlık problemine davetiye çıkarabilir. Daha büyük rahatsızlıkların gelişmesini önlemek ve göz kuruluğunun yaşam kalitesini düşürmesine izin vermemek için kuruluk şikayetleri ilk fark edildiğinde tedaviye başlanması gerekir. 

İlk gözlenen belirtiler çok şiddetli rahatsızlıklar meydana getirmediği için bu noktada genellikle suni gözyaşı da denilen göz yaşı damlası ile tedavi yöntemi tercih edilir. Göz içi katmanların yeterli düzeyde nemlenmesini sağlayarak kuruluğun giderilmesine yardımcı olan suni gözyaşı damlaları, kızarıklık ve batma gibi rahatsızlık veren belirtilerin de giderilmesini sağlar. Gözyaşı damlası ile tedavi yöntemi etkili bir yöntem olsa da problemin kontrol altında tutulduğundan emin olmak için düzenli göz muayenesi gereklidir. 

Göz Kuruluğu Önlenebilir Mi?

Günde en az 7 saat uyuyan ve uzun çalışma saatlerinde gözlerini dinlendirecek kısa molalar veren kişilerde göz kuruluğu görülme sıklığının diğerlerine göre çok daha az olduğu söylenebilir. Siz de uyku saatlerinizi doğru şekilde planlayarak çalışma süreniz boyunca saatte 10’ar dakikalık molalar ile gözlerinizin dinlenmesini sağlayarak kurumaya neden olabilecek temizleyici ve kozmetik ürünlerden uzak durarak ve tabii ki düzenli doktor kontrolüne giderek gözlerinizde kuruluk problemi gelişmesini önleyebilirsiniz. 

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir