Ağız ve Diş Sağlığı

Diş Eksikliğinde İmplant Tedavisi

Dişlerin çene kemiğini besleyen organlar olması nedeniyle, dişin eksilmesi halinde çene kemiği desteğini yitirir ve çiğneme esnasında dişlerin çene kemiğine yaptığı basınç artar. Bu da eksik dişin olduğu bölgede kemik erimesine sebep olur. Klasik tip protezler, diş kökünün yerini tutmadığından kemik erimesi bu durumda da devam eder. Diş implantı çene kemikleri içerisine yerleştirilen ve kemiğin bu implant çevresinde iyileşerek kendisinden bir parça olarak kabul etmesi amaçlanan, titanyumdan imal edilmiş vida veya kök formunda yapılardır. İmplantlar, diş kökleri gibi çene kemiğini destekler ve diş üzerinde oluşan basıncı çene kemiğine iletirler. Bu sayede kemik erimesi engellenir.

Dişsiz alt çenede takıp çıkarmalı bir protez kullanılması hasta için oldukça zordur çünkü, içeride sürekli oynayan bir dil dışarıda yanak ve dudak konuşma ve yemek yeme esnasında hastaya oldukça sıkıntı verirler. Alt çenede dil, dudak, yanak ve çiğneme hareketleri ile sabit duramayan ve sıklıkla vuruk yapan protez ile ilgili sorunlar, implant uygulamaları ile giderilebilir. Aynı şekilde  üst total protezlerin tutuculuğunu sağlayabilmek için yapılan damağı kapatan tasarımdan dolayı oluşan mide bulantısı gibi sorunlar da ortadan kaldırılmış olur. Bu durumda sabit ya da takıp çıkarılan implant destekli protezler yapılabilir. Her iki tip protezde de oynama ve bulantı şikayetleri ortadan kalkar.

   Tek diş eksikliği veya birden fazla diş eksiklikliğinin olduğu hastalarda klasik köprü yapımında kayıp boşluğun önündeki ve arkasındaki dişlerin kesilmesi, küçültülmesi ve madde kaybına neden olunması söz konusudur. Fakat implant uygulaması yapıldığında herhangi bir dişin kesilmesine gerek kalmamaktadır.

   Genel sağlık durumu iyi olan herkese implant tedavisi yapılabilir. Şeker, tansiyon veya kalp gibi kronik rahatsızlıklarda hastalığınız kontrol altında ise implant uygulamakta bir sakınca yoktur. Radyoterapi gören hastalarda,2 yıl geçtikten sonra implant tedavisi uygulanabilir. Hamile olan hastalara ise implant tedavisi önerilmez.

   Genel sağlık durumu iyi olduğu sürece üst yaş limiti yoktur. Fakat kemik gelişimi tamamlanmamış genç hastalara(18 yaş altı genellikle taban alınır) implant yapılması tercih edilmeyebilir. 18 yaş üstünde koşulları uygun her kişiye implant uygulanabilir. İmplant 80 yaşında elmayı ısırmanın mutluluğunu yaşatır.

Dt. M. Meriç Yıldırım

Bazı durumlarda implant uygulanacak bölgede çeşitli nedenler ile uygun miktarda kemik bulunmayabilir. Bu durumda diş hekiminiz  tarafından dikkatli bir muayene ve değerlendirme sonrası ilgili bölgede kemik oluşturma işlemleri ( kemik grefti uygulaması, kemik tozu uygulaması) yapılarak kemik hacmi istenilen boyutlara çıkarılabilir.

   Hastalar tarafından merak edilen diğer bir nokta implantın aleji yapıp yapmamasıdır. Organ nakillerinde olduğu gibi vücudun bunlara karşı antijen üretip reddetmesi mümkün değildir. İmplantlar organizma için herhangi bir yan etkisi olmayan titanyum materyalinden yapılmıştır. Bu nedenle de alerjiye sebep olmazlar. Bunun yanında ağız sağlığına ve temizliğine gerekli önemi vermeyen hastalarda bazen vidaların çevresindeki kemik dokusunun erimesi durumu görünebilir. Yine alkol ve sigara kullanımı, asitli içeceklerin aşırı derecede tüketilmesi de implantın ömrünü azaltan unsurlardır.

İMPLANT TEDAVİSİNDE SÜREÇ NASILDIR?
 Önce lokal anestezi ile bölge uyuşturulur, implant yerleştirilecek kemikte bir yuva hazırlanır ve implant yerleştirilir. Hastanın kemik ve çene yapısına bağlı olmakla birlikte genellikle implant çok kısa bir süre içerisinde yerleştirilmektedir İmplant yerleştirildikten sonra, iyileşme döneminde implant üzerinde kalacak olan vidalar yerleştirilir ve iyileşme dönemi beklenir. Diş implantlarının çiğnemeyle oluşan basınçlar karşısında sağlıklı olarak kalabilmesi için, çene kemiği ile tam olarak kaynaşması gereklidir. İmplantlar yerleştirildikten sonra yaklaşık 3 aylık bir süre implantın ağza uyum sağlanması için beklenir daha sonra protez diş yapımına geçilir. 

   Hasta ağzına yerleştirilmiş bir implantın kullanım süresini belirleyen en önemli faktör hastanın günlük    bakımına gösterdiği özendir. İmplant uygulamasının başarılı olması hastanın iyileşme potaniyeli, sigara kullanımı, ağız hijyeninin durumu, diyabet gibi iyileşmeyi etkileyebilecek sistemik hastalıkların varlığı ve hekimin cerrahi becerisi ile de ilgilidir. Tüm hastalar gibi implant taşıyan hastalar da mutlaka 6 ayda bir diş hekimine başvurmalı ve diş temizliği yaptırmalıdır. Bu kontroller sırasında bir sorun tespit edilirse erken müdahale edilerek sorunların ilerlemesi de engellenebilir

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir