Ağız ve Diş Sağlığı

Estetik Diş Tedavilerinde Porselen Laminate Nedir?

Porselen lamine uygulaması, görünüşünüzü olumsuz yönde etkileyen birçok diş bozukluklarında uygulanan pratik bir kozmetik çözümdür. Laminate kaplamalar, temel olarak estetik sorunları olan ön dişlerde, porselenden hazırlanan tabakanın dişlerin ön yüzlerine yapıştırılmasıyla bu sorunların giderilmesini amaçlayan bir tedavi şeklidir. Porselen laminat venerler diş yapısına kimyasal olarak bağlanabilen seramik maddelerdir ve estetik tedavilerde kullanılan başlıca tedavi şeklidir. Çoğu durumda sağlam yapıları ve bozulmayan renkleriyle dişlere doğal bir güzellikle birlikte, doğal bir işlev kazandırmak için yeterlidirler. Çok ince olmaları ve metal içermemeleri sebebi ile estetik olarak çok başarılıdır. Porselenden imal edilen bu kaplamalar; ince, yarı geçirgen bir tabakadır.

Laminate veneer uygulaması için diş minesine az miktarda aşındırma yapılır.

Hastaların porselen laminat vener tedavisini tercih etmelerinin pek çok sebebi vardır.

Dt. M. Meriç Yıldırım

Lekeli Dişler : Beyazlatma ya da hastalık öncesi tedavileri ile iyileştirilemeyen lekelenmiş dişler, dişinizdeki herhangi bir lekeyi örten ya da saklayan laminate diş kaplamaları ile tedavi edilebilir.

Zedelenmiş  Dişler : Aşırı çiğneme ve karbonlu içecekler ile kötü bir şekilde yıpranmış ya da bir kazada çizilmiş veya kırılmış dişlerde de venerlerden yararlanılabilir. Tek bir dişiniz zedelenmiş olsa da, diğer dişlerinizin rengi ile uyum sağlayarak doğal görünecek bir porselen laminate venerler ile tedavi edilebilir.

Boşluklar : Dişleriniz arasındaki aralıklar ya da boşluklar (diastemalar) laminate venerler ile kolayca kapatılarak gülüşünüzün daha düzgün görünümlü olması sağlanabilir.

Çarpık Dişler : Laminete diş kaplamaları çarpık dişlerde dişlerin doğallığını korumada ortodontik tedavi yöntemi kadar ideal bir tedavi yöntemi olmasa da teller ile tedavinin süresi 1-2 yıl arası olduğundan aşırı bir şekilde çarpık olmayan dişlerde dişlerin ön yüzeyine yapıştırılmış laminate venerler düzgün ve mükemmel hizalı gülümsemeler sağlamak için tercih edilmektedir

Laminate Veneerler Nasıl Yapılır?
Yaprak porselenler genellikle üç seansta yapılır. Diş hekiminize yaptığınız ilk ziyarette hekiminiz bu işlemin sizin için olup olmadığına bakar, teknik değerlendirmeden sonra dişlerinizde estetik olarak istenilen görüntü ile yüzünüz arasındaki uyum, seçilecek diş şekli gibi detaylar belirlenir. İkinci gidişinizde diş hekiminiz porselen laminate veneerlere yer açmak için dişlerinizden çok az bir miktarda mine aşındırabilir. Bu işlem için lokal anestezi gerekebilir. Dişlerinizin kalıbı alınır ve laboratuvara götürülür. Burada porselen laminateler hazırlanır. Üçüncü ziyarette ise diş hekiminiz porselen laminateleri  dişlerinize yapıştırır.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir