Ağız ve Diş Sağlığı

Estetik Diş Tedavisinde Bonding İşlemi Nedir?

Dişlerinizin rengini ve görünüşünü etkileyen birçok faktör vardır. Bazı insanların dişleri doğal olarak diğerlerinden daha sarıdır. Dişler yaşla beraber daha sarı ve daha gri renk alabilir. Bu, yıllar sonunda dişin minesinin (dişin sert ve daha beyaz olan dış tabakası) aşınmasıyla daha transparan bir hale gelip altta daha sarı olan diş dokusunun (dentin) yansıması sonucu olur.

Bonding uygulaması, genellikle diş aralıklarını kapatmak, diş çürüklerinin ve kırıklarını onarmak, çentikli ya da renkleşmiş dişlerin görünümünü değiştirmek için kompozit malzeme kullanılarak onarılmasıdır.

Bondingi kaplamalardan ayıran en önemli fark, laboratuvara ihtiyaç duyulmadan tek seansta yapılabilmesidir. Ayrıca bu restorasyonlar, laboratuvar masrafı olmadığı için kaplamalardan daha ucuzdur. Bonding kullanılarak yapılan restorasyonlar dişten daha az madde kaldırarak diş yapısını korur ve ayrıca açığa çıkmış kök yüzeyini kapatmada kullanılarak diş hassasiyetini azaltır. Bazı durumlarda dişe hiç zarar vermeden dişe malzemeyi yapıştırarak da yapılabilir. Çoğu durumda dişin sadece arasına veya dişin kırılan kısmına yapılan bir yöntemdir. Bu sebeple bonding tamamen dişi koruyucu bir uygulamadır. Bonding uygulama, estetik diş hekimliğinde yapılan güzel, kolay ve kısa sürede yapılan bir tekniktir. Ayrıca diş teli tedavilerinden sonra destekleyici bir uygulama olarak kullanılabilir.

Dt. M. Meriç Yıldırım

Hemen her yaşta uygulanabilen bonding yöntemi, diş yapılarındaki her türlü estetik kaygılarını gidermektedir. Bonding dolgu şeklinde yapılan tedavilerde diş şeklini beğenmeyenler için kişiye özel olarak yapılmaktadır. Bonding uygulaması çok hızlı ve ekonomik bir uygulama olduğu için her bütçeye hitap etmektedir. Bonding diş tedavisi ve diş dolgusu işlemlerinin hasta için yararlı olup olmadığına hekim kontrolleri sonucu karar verilirken alternatif tedaviler yine diş hekimleri tarafından önerilir.

   Bonding dolgu yapılırken öncelikle rengi seçilerek diş yüzeyi pürüzlendirilir.  Bonding diş uygulaması ile dolgunun dişe tutunabilmesi için dişe uyumlu bir materyal örtülür. Hazırlanan kompozit dişe uygulanır ve lazer ışığı ile materyal sertleştirilir. Yerleştirme tamamlandıktan sonra şekillendirme işlemi yapılır ve cilalama sonrası hasta günlük hayatına dönebilir.

   Bondingin ne kadar süre kullanılabileceği, bondingin ağızda nerede olduğuna ve ne kadar iyi bakıldığına bağlıdır. Eğer bondingi ön dişinizin ısırma yaptığınız ucuna yaptırdıysanız ve ön dişlerinizle kalem ısırıyorsanız ya da tırnaklarınızı çiğniyorsanız; bu bonding restorasyon çok da uzun süre ağızda kalmayacaktır. Bonding çoğunlukla birkaç yıl ya da tamirle yıllarca kullanılabilmektedir. Reflü ve yoğun alkol kullanımı bonding restorasyonu zayıflatacaktır. Diş gıcırdatma bu restorasyonları aşındırabilir. Fakat bu aşınma süreci doğal diş minesi, metal dolgular ve porselen kaplamalar için de aynıdır. Uygun bakımla bonding işlemi gülüşünüzü güzelleştimek için mükemmel bir yoldur.

   Bonding diş tedavisi yapıldıktan sonra ilk 48 saat içinde lekelerden korumak ya da oluşumlarını en aza indirmek için renkli yiyecek ve içeceklerden olabildiğince uzak durmak gerekir. Çay, kahve, sigara bonding uygulamasında kullanılan rezin materyalinin renkleşmesine neden olur. Düzenli ağız bakımının yapılmasına dikkat etmek gerekir. Sert yiyeceklerden kaçınmak, diş  temizliğine ve bakımına özen göstermek bonding dolgulara zarar verilmemesi açısından önemlidir. Tırnak yeme ve kalem ısırma gibi alışkanlıklar dişlerin kırılmasına neden olacağı için bu alışkanlıklardan vazgeçmek gerekmektedir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir