KBB (Кulak Burun Boğaz)

Dış kulak yolu enfeksiyonları

Dış kulak yolu enfeksiyonları her mevsim görülmekle beraber yaz mevsiminde artış gösterir. Dış kulak yolu enfeksiyonu demek kulak kepçesinden başlayıp kulak zarına kadar uzanan kısmen silindir şeklinde olan kıkırdaktan meydana gelmiş bölgenin enfeksiyonudur. Eğer enfeksiyon kulak zarı arkasında ise o zaman orta kulak enfeksiyonu adını alır. Hastalar bu iki enfeksiyonu birbiri ile karıştırırlar.Oysa dış kulak yolu ve orta kulak enfeksiyonunu birbirinden ayırmak kolaydır. Eğer hasta kulak kepçesini sağa sola çekmekle veya dış kulak yoluna bastırmakla ağrı duyuyorsa bu bir dış kulak yolu enfeksiyonudur. Orta kulak enfeksiyonlarındaysa kulağı çekmekle veya dış kulak yoluna bastırmakla ağrı oluşmaz.

Dış kulak yolu enfeksiyonları kronik ve akut olabilirler.

Kronik olgular daha çok allerjilerde olur. Bu hastalar alerjiye bağlı devamlı bir kulak kaşıntısı hissi duyar ve çeşitli aletlerle kulaklarını kaşırlar.Dış kulak yolu cildinin kaşıntı nedeniyle yaralanması sonucu ortaya bir dış kulak yolu enfeksiyonu çıkar. Hastalar bu tabloyu sene içinde çok kez yaşar ve çeşitli hekimlere giderek soruna bir çözüm bulmaya çalışırlar. Bu gibi olgularda altta yatan alerjiyi tedavi etmeye yönelik uzun soluklu tedaviler gerekir

Prof. Dr. Sami KATIRCIOĞLU
Prof. Dr. Sami KATIRCIOĞLU

Akut olan dış kulak yolu enfeksiyonları genellikle yazın daha sık görülürler. Hastalık burada da kaşıntı ile başlar.Dış kulak yolu sulanır, bir süre sonra dış kulak yolu şişer ve kapanır ve dış kulak yolu dokunmakla son derece ağrılıdır. Bu dönemde dış kulak yolu şişliği nedeniyle hastada geçici olarak duymada azalmalar başlar. Bu tip akut olgular genellikle sık sık havuza ya da denize girilen dönemlerde olduğundan hastalar havuzdan ya da denizden bir mikrop aldıklarını zanneder oysa konunun bir mikrop alımı ile ilgisi yoktur. Dış kulak yolu enfeksiyonlarına neden olan bakteriler zaten dış kulak yolunda sürekli olarak mevcuttur.

Dış kulak yolunun PH’ı asittir yani PH sürekli 7’nin altındadır. Bu durumda dış kulak yolu *** salgılanan asit bir salgı ile temin edilir. Denize ya da havuza çok giren kişilerde dış kulak yolu sürekli ıslandığından ve ıslak kaldığından bu asit olan PH baza doğru kayar yani 8-9’a doğru gider. Bu durumda az önce bahsettiğimiz dış kulak yolunda sürekli hazır olan bakteriler hızla çoğalır.Kaşıntıya ve enfeksiyona yol açarlar. Sık sık kaşıntı ve tatili zehir eden böyle durumlarda yapılacak ilk tedavi dış kulak yolunun su ile temasını kesmektir. Bu gibi olgularda kulak o kadar ağrılı olur ki ağrı boyuna ve çeneye kadar yayılabilir. Yapılacak antibiyotik tedavileri etki edene kadar son derece rahatsız olaylar gelişebilir.

Bu tür rahatsızlıklardan kolayca kurtulunulabilir. Öncelikle sık denize havuza girdiğimiz aşırı sıcaklar nedeniyle günde 2-3 kere duş aldığımız zamanlarda bu olaylar ile karşılaşmamak için kulaklarımızı ıslak bırakmamaya çalışmak her defasında dikkatle kurulamak gerekir veya bu gibi günlerde dış kulak yolunuza daha az su girmesi amacıyla kulağa eczanelerde satılan tıkaçlardan kullanabilirsiniz. Eğer kulaklarınızı kuru tutarsanız böyle bir dış kulak yolu enfeksiyonuna engel olursunuz. Çocuklarda ise bu duruma engel olmak biraz daha zor olabilir. Çocukların sık denize veya havuza girdikleri dönemde bir kulak temizleme çubuğunu bildiğiniz evde bulunan sirkeye batırınız ve çocuğunuzun dış kulak yolunu siliniz. Bu durumda sirkenin içinde bulunan sitrik asit dış kulak yolu PH’ını asitte tutacak ve bakterilerin üremesine engel olacaktır.

Hepinize sağlıklı bir yaz dilerim.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir