Beslenme ve Diyet

Doğru Bildiğimiz Yanlışlar

Son yıllarda tıpta tek başına bir hastalık olarak kabul ediliyor ve estetik kaygılarla obezite tüm dünyada en önemli sağlık sorunu haline geldi. Bu sağlık sorunu, beraberinde bir çözüm arayışı getirdi. Halk gerek basında yer alan diyetler gerekse beslenme eğitimi olmayan kişilerin verdiği diyet reçeteleri yüzünden neye inanacağını bilemez hale geldi.

İşte size bu yanlış bilgilerden ve uygulamalardan örnekler;

EKMEK ŞİŞMANLATIR !!!

Ekmek, pilav ve makarna gibi karbonhidrat içeriği yüksek olan besinlerin zayıflama diyetlerinde hiç yer verilmemesi yaygın yapılan yanlış uygulamalarından biridir. Karbonhidratlar alınmadığı zaman dengeli bir beslenme yapılamayacağı ve B grubu vitaminleri de eksik alınacağı için sağlıklı bir kilo kaybı söz konusu olmaz. Bu şekilde verilen kilolar hızla geri alınır çünkü verilen kilolar yağdan değil kastan ve sudandır.

ALDIĞIM KALORİYİ KISITLAMAK KİLO VERMEM İÇİN YETERLİ !!!

Kalori kısıtlaması ancak diyetin içeriği dengeli bir şekilde hazırlandığı zaman anlam kazanır. Makro besin öğeleri olan karbonhidrat, protein ve yağı beslenme programınızda hangi oranlarla tükettiğiniz önemlidir. Bu oranların bir diyetisyen tarafından doğru ayarlanması sayesinde sağlıklı ve kalıcı kilo verimi sağlanacaktır. Yetersiz beslenme birçok besin öğesinin eksik alınmasına ve vitamin-mineral yetersizliğine neden olabilir. Aynı zamanda tansiyon ve şeker düşmesine de sebep olabilmektedir.

AÇ KALIRSAM KİLO VEREBİLİRİM!!!

Dyt. Mehlika Öktem Boz

 Diyet yapmak aç kalmak demek değildir. Vücudun ihtiyacı olan günlük enerjinin altında enerji alımı metabolizma hızının yavaşlaması anlamına gelmektedir. Bu nedenle aç kalmak kilo vermeyi yavaşlatır ve verdiğiniz kilonun korunması oldukça zor olmaktadır. İlk başta gerçekleşen hızlı kilo kaybı zamanla kabusa dönüşen ve başa çıkılmaz tekrarlayan kilo alımlarının habercisidir.

KARBONHİDRATLA PROTEİN BİRLİKTE TÜKETİLMEZ!!!

Bilimsel gerçekliği olmayan bu tarz diyet şekilleri son yıllarda çok fazla insan tarafından kilo vermek için kullanılır hale gelmiştir. Bilenin aksine sağlıklı ve dengeli bir beslenme ve ideal kan şekeri dengesi sağlanarak kilo kaybetmek en doğru yöntemdir. Kaybedilen kiloların kalıcı olabilmesi için sürdürülebilir beslenme düzeni önemlidir. Bu yüzden karbonhidrat ve proteinin belirli oranlarda her öğünde tüketilmesi gerekmektedir.

BİTKİ ÇAYLARI İLE KİLO VEREBİLİRİM!!!

Son dönemde popüler olan matcha çayı, kombucha çayı, form çayları, ot karışımları hızlı kilo verdirmeyi vaat eden yöntemler olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak kilo vermek aldığımız enerjiden daha fazla enerji harcayarak mümkündür. Bu tarz çayların çoğu vücudumuzdaki suyu idrar yoluyla atarak tartıda bir eksilmeye sebep olabilir. Bu çayların uzun dönemde etkisine bakılacak olursa yağ kaybının olmadığı ve verilen kiloların geri alındığının görülmesi muhtemeldir. 

GLUTENSİZ BESLENİRSEM ZAYIFLARIM!!!

Glüten tahıllarda bulunan bir proteindir. Glüten hassasiyeti ve çölyak olan kişilerde glütensiz beslenme semtomplarının azaltılması veya giderilmesinde önemlidir. Fakat bu beslenme tarzı bir zayıflama yöntemi değil, tıbbi beslenme tedavisidir. Eğer doktorunuz veya diyetisyeniniz sizin için glütensiz beslenmenin gerek olmadığını söylüyorsa glütenli besinleri tüketmekten çekinmeyin. Çünkü glüteniz beslenme sonucunda düşük posa alımı, bağırsak bakteri çeşitliliğinin azalması, kan şekerinde dengesizlikler gibi durumlar söz konusu olabilir. 

DİYET YAZAN HER ÜRÜN KALORİSİZDİR!!!

Türk Gıda Kodeksine göre, enerji ya da kalorisi; yani yağ, karbonhidrat ve şeker oranları % 25 azaltılan ürünler light sınıfına girmektedir. Bu da light veya diyet ürünlerin enerji içerdeğini ancak normal ürünlere göre daha düşük kalorili olduğunu göstermektedir. Önemli olan her üründe olduğu gibi diyet ürünleri de porsiyon kontrolü yaparak tüketmektir. 

KİLO VERMEK İÇİN SPOR YAPMAM YETERLİ!!!

Vücudun organların çalışması ve yaşamsal faaliyetlerin sürdürebilmesi için bir enerjiye ihtiyacı vardır. Bazal metabolizma hızı olarak adlandırılan bu enerjinin yanısıra yapılan egzersiz ile vücudun toplam harcadığı enerji artar. Eğer bu harcadığımız enerjiden vücuda besinlerle daha fazla enerji alıyorsak kilo verme söz konusu olamaz hatta bu durum kilo almak anlamına gelebilir. Spor ile beraber besin dengesinin sağlanması kilo vermek için en iyi yaklaşım olacaktır.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir