Plastik ve Estetik Cerrahi

Dudak Dolgusu, Yanak Dolgusu, Işık Dolgusu

Dudak ve yanak dolgusunun içeriğinde ne vardır?

Genel olarak dolgu maddelerinin içeriğinde normalde vücutta da bulunabilen hyalüronik asit denilen hacim arttırıcı bir madde bulunmaktadır. Enjeksiyon yapılacak bölgeye göre kullanılan hyalüronik asit maddelerinin molekül ağırlıkları değişkenlik göstermektedir.

Nerelere uygulanır?

Op. Dr. Mehmet Ersin Gönüllü
Op. Dr. Mehmet Ersin Gönüllü

Temelde prensip olarak cilt altı yumuşak doku yetersizliği olan veya daha fazla dolgun görünmesi istenen her bölgeye dolgu maddeleri kullanılabilir. Bu bölgeler de yüz bölgesinde sıklıkla yanaklar, dudaklar, nazolabial bölge, elmacık kemiği üzeri ve kaş arasıdır.

Uygulama sırasında ne yapılır?

Uygulanacak olan bölgeye önce topikal lokal anestezi ve cilt temizliği uygulanır. Lokal anestezik maddenin etki göstermesi için yaklaşık 30 dakikaya ihtiyaç vardır. Daha sonra istenen her bölgeye yeterli enjeksiyon yapılarak işlem sonlandırılır. Sıklıkla enjekte edilen dolgu maddelerinin içeriğinde de lokal anestezik madde bulunduğu için şiddetli ağrı beklenen bir bulgu değildir. İşlemin kendisi yaklaşık 10-15 dakika sürer.

İşlem sonrası bakım nasıldır?

Uygulama esnasında hemen belirgin etki görülür. Uygulamadan hemen sonra hastalar günlük hayatlarına dönebilir. İlk birkaç saat buz uygulaması önerilir. Daha sonra tariflenen şekilde masajlara başlanır. Ödem sıklıkla birinci günde ortadan kaybolur. Uygulanan dolgu materyalinin kimyasal özelliğine göre değişmekle beraber dolguların etki süresi 9 -18 ay arasında değişir.

IŞIK DOLGUSU

Işık dolgusu nedir?

Alt göz kapaklarında gözyaşı oluğu deformitesinin ortadan kaldırılması ve bir miktar göz çevresindeki koyu halkaların düzeltilmesi için uygulanan hyalüronik asit dolgu maddesidir.

Kimlere yapılır?

Alt göz kapaklarında torbalanmalar ve gözyaşı oluğu olan hastalarda sürekli bir yorgun ve depresif ifade şikayeti sıklıkla mevcuttur. Göz çevresindeki koyu halkanın yanı sıra mevcut gözyaşı oluğu da bu bölgede gölgelenmeye sebep olduğu için göreceli olarak halkanın renginin daha da koyu görünmesine sebep olur. Gözyaşı oluğu uygun dolgu maddesi ile doldurulduğu zaman bu gölgelenme ortadan kalkar ve kamuflaj etkisi ile alt göz kapağındaki koyu renk ışıklandırılır, zamanla göz kapağı cildinin rengi de bir miktar açılır ve hastalar daha dinç ve depresif olmayan bir görüntüye kavuşurlar.

Uygulama sırasında ne yapılır?

Uygulanacak olan bölgeye önce topikal lokal anestezi ve cilt temizliği uygulanır. Lokal anestezik maddenin etki göstermesi için yaklaşık 30 dakikaya ihtiyaç vardır. Daha sonra her iki tarafa yeterli enjeksiyon yapılarak işlem sonlandırılır. Sıklıkla enjekte edilen dolgu maddelerinin içeriğinde de lokal anestezik madde bulunduğu için şiddetli ağrı beklenen bir bulgu değildir. İşlemin kendisi yaklaşık 10-15 dakika sürer.

İşlem sonrası bakım nasıldır?

Uygulama esnasında hemen belirgin etki görülür. Uygulamadan hemen sonra hastalar günlük hayatlarına dönebilir. İlk birkaç saat buz uygulaması önerilir. Daha sonra tariflenen şekilde masajlara başlanır. Ödem sıklıkla birinci günde ortadan kaybolur. Uygulanan dolguların etki süresi 6-12 ay arasında değişir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir