Plastik ve Estetik Cerrahi

Botoks

Botoks klostridyum botulinum denen bir bakterinin ürettiği bir toksindir. Doğal bir maddedir, laboratuarlarda da doğal yoldan üretilmekte, kapalı vakumlu steril şişeciklere toz halinde yerleştirilip soğuk zincire özen göstererek nakledilmektedir. Botoks toksini, sinir uçlarında uyarı iletimini sağlayan asetilkolin denilen bir maddenin salınımını bloke eder, sinirsel uyarı kaslara iletilemez, kas kasılması oluşamaz. Botoks dıştan bölgesel kullanım için hazırlanmıştır; enjeksiyon yapılan bölgedeki kaslar paraliziye uğrar, aylarca sürecek şekilde gevşek kalırlar. Terlemenin önlenmesinden, bölgesel spastisitenin tedavisine, estetik amaca kadar vücudun değişik alanlarında farklı rahatsızlıkların süreli çözümleri için kullanılmaktadır.

Op. Dr. Oğuz Çörtük
Op. Dr. Oğuz Çörtük

YÜZDE BOTOKS UYGULAMASI NEDİR?

Mimik kaslarının kullanılması üzerindeki ciltte kırışıklıklar oluşturur. Bu kırışıklıkların süresi çok uzunsa, cilt de kuru ise kırışıklıklar çok daha derin ve mimik yapılmadan dahi kalıcı bir hal alabilir. Her insanın gülerken veya stresliyken farklı mimik kasları aktiftir. Bu nedenle kırışıkların derinliği ve lokalizasyonu kişiden kişiye değişir. Botoks yüzde özellikle estetik amaçlı olarak uygulanılmaktadır; en yaygın kullanım alanı, aşırı çalışan mimik kaslarını geçici olarak gevşeterek oluşturduğu cilt kırışıklıklarının belli bir süre için azaltılmasıdır. En sık alın, iki kaş arası ve göz çevresindeki kırışıkların önlenmesi için bu bölgelere uygulanır. Sonuç olarak kırışıklar derinliğine göre azalır veya tamamen yok olur. Beraberinde kişi arzu ediyorsa planlanan miktarda kaşlar kalkar.

ESTETİK AMAÇLI BOTOKS NASIL UYGULANIR?

Botoks uygulaması ofis koşullarında gerçekleştirilen bir işlemdir. Enjeksiyon alanlarına lokal anestezik bir krem uygulanması yeterlidir. Hasta yarı oturur pozisyonda iken, daha önce sulandırılarak hazır hale getirilmiş botoks, ince uçlu hassas enjektörler kullanılarak yüzün farklı alanlarına hastanın ihtiyacına göre belirlenmiş dozlarda enjekte edilir.

BOTOKS UYGULAMASI SONRASI NASILDIR?

Botoks uygulaması sonrası enjeksiyon alanlarına soğuk tatbiki yapılır. Masaj ise kesinlikle yapılmaz. Enjeksiyon noktalarında geçici olarak hafif kızarıklık ve morarma oluşabilir. Ancak bunların makyajla kapatılmasında sakınca yoktur. Hasta, ihtiyaca göre kontrol muayenesine çağırılır. Botoksun hastadan hastaya değişmek üzere etki süresi 4-6 aydır. Bu süreyi takiben uygulamanın tekrarlanması gerekir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir