Ortopedi

Eklem kireçlenmelerinde popüler tedavi; kondritin sülfat, glukozamin

Kondritin sülfat ve glukozamin sülfat, insanda kıkırdağın yapısına katılan proetin ve şeker yapısında önemli 2 maddedir. Glukozamin sülfat ağrıyı azaltırken, kondritin sülfat hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaktadır. Glukozamin sülfat kıkırdak yapıtaşı olan maddelerin yapımını sağlarken, kondritin sülfat kıkırdağı bozan eklem sıvısındaki bir takim maddelerin etkisini önler. Bu iki kıkırdak koruyucu ajan, farklı etki mekanizmaları olduğu için birbirlerini tamamlamaktadırlar.

Prof. Dr.Alihan Derincek
Prof. Dr.Alihan Derincek

Glukozamin günde 1500 mg, kondroitinin ise günde 1200 mg üstüne çıkılmamalıdır. Son zamanlarda bu ikiliye tip 2 kollojen hidrazilat’ın (bir tür protein) eklenmesinin daha etkili olduğu belirtilmektedir. Glukozamin ile kondroitin alımının warfarinin adlı kan sulandırıcının (Kumadin) kan pıhtılaşma etkisini artırdığını gösteren çeşitli raporlar vardır. Bu ciltte morarmalara ve ciddi kanamalara neden olabilir. BU SEBEPLE DOKTORUNUZA DANIŞMADAN İLAÇ KULLANMAYINIZ!!!

Glukozaminler ayrıca midede yanma gibi birtakım gastrik skıntılara neden olabilir. Bugün için bu ilaçlara ait piyasada çok sayıda preparat mevcuttur. Ortalama aylık maliyet 60 tl civarındadır ve bu ilaçlar sosyal güvenlik kurumunca karşılanmamaktadır. Genel olarak 4. aydan sonra fark edilir bir etkinin başladığıdır. Ancak kullanım süresi ve ilaca ara verme gerekliliği konusunda net bir bilgi yoktur.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir