Genetik Rahatsızlıklar

Amniosentez ile ilgili sık sorulan sorular

Amniosentezin sakıncaları var mıdır ?

Amniosentezde sıvıyı almak için kullanılanan iğnenin hareketleri ultrason ile takip edilmektedir. Sıvının alınacağı bölge, bebeğin olmadığı alandan seçilmektedir. İğnenin bebeğe dokunması söz konusu değildir. İşlem esnasında sterilizasyon kurallarına uyulmaktadır. İğne yerinden sıvının dışarı kaçışı beklenmemektedir. Amniosentezde alınan sıvı, toplam miktarın yaklaşık 1/30’u olup sıvının azalması nedeniyle sorun yaşanmaz. Amniosenteze bağlı en önemli risk, doğum ağrılarının başlamasıdır. Ancak bu durum, amniyosentez yapılması gerektiği söylenmiş olan bir hastadaki anomaliye sahip gebelik riskinin çok altındadır. 1/300 olarak kabul edilen bu risk, deneyimli Kadın-Doğum Uzmanının yaptığı uygulamalarda daha da azalmaktadır. Amniosentez işleminde, kas içine yapılan enjeksiyonlardakine benzer bir ağrı sözkonusudur, daha ince bir iğne kullanılmaktadır, bu nedenle lokal anestezi uygulanmaz. İşlemden sonra normal günlük yaşam devam eder, birkaç gün süreyle ağır kaldırmama ve fazla yorulmama önerisi getirilir.

Uzm. Dr.Taner Durak
Uzm. Dr.Taner Durak

Amniosentez ne zaman yapılmalıdır ve işlem ne kadar sürmektedir?

Amniosentez için ideal dönem gebeliğin 16.-18.haftalarıdır. Geciken olgularda 18.-22.haftalarda da amniosentez yapılabilmektedir. Anne karnından alınan sıvıda çok az sayıda hücre bulunmaktadır. Bebeğe ait bu hücreler, anne karnındaki fiziksel ve kimyasal ortama benzer bir ortamda özel bir işlem uygulanarak sayıları arttırılmaktadır. Hücre sayısı istenen düzeye getirildikten sonra (yaklaşık 10 gün) hücre çekirdeği içerisinde bulunan genetik yapı analiz edilmektedir. İşlem süreci yaklaşık 2 haftada tamamlanmaktadır. Analiz sonucu normal bulunduğunda, genetik danışma ile sonuçların iyi olduğunun güvencesi verilmekte ve ailenin huzurlu bir gebelik süreci geçirmesi sağlanmaktadır.

Amniosentez sonucu bebekte bir genetik kusur saptanırsa ne yapılmaktadır?

Amniosentez sonucunda bebekte bir genetik kusur saptandığında, genetik uzmanı tarafından anne ve babaya ayrıntılı bilgi verilmektedir. Genetik danışmanlık adı verilen bu bilgi alış verişinde; • hastalığın nedeni, • hangi anomalilerin oluşacağı, • hangi hastalık risklerinin yüksek olacağı, • zihinsel ve fiziksel gelişiminin nasıl olacağı, • yaşam süresinin etkilenip etkilenmiyeceği ile • sonraki gebeliklerde hastalığın tekrarlama riskinin ne olacağı hakkında açıklamalarda bulunulur. Bu bilgilendirme sonrasında anne ve babanın kararı önemlidir.

Anne yaşının 35 olması neyi değiştirmektedir?

Kadınlardaki cinsiyet hücreleri, erkeklere göre farklı bir gelişim süreci geçirmektedir. Yenidoğan bir kız bebekte yumurtalıklarda belli sayıda yumurta hücresi vardır ve tüm yaşamda bu hücreler kullanılmaktadır. Anne yaşı ilerledikçe kullanılan

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir