Gastroenteroloji ( Mide Hastalıkları )

Endoskopi Bir İlaç Yutmak Kadar Kolay!

Hastaların çekindiği endoskopi ve kolonoskopi  yöntemi  artık hap yutmak kadar kolaydır. Mide ve bağırsak hastalarının teşhisinde sadece 2.6 santimetre boyutundaki kameralı kapsülleri ile anesteziye gerek kalmadan mide ve bağırsaklar en ince detayına kadar  görüntülenebilmektedir.

Kapsül, 2.6 santimetre uzunluğunda ve 11 milimetre çapında silindir şeklinde içerisinde ışık kaynağı, değişik bir kamera, pil ve alınan görüntüleri dışarıya aktaran transmitter antenden oluşmaktadır.

Cihazın uygulanması

Cihazı 1 ile 3 gün civarında diyet uygulaması sonrası bir hazırlıktan sonra  kapsülün yutularak işleme başlanır. Kapsülün saniyede 2 kare görüntü alarak, radyo dalgaları ile hastanın üzerine takılan kaydediciye görüntüsü gönderilir. Cihaz insanın vücudunda yaklaşık 8-10 saat durur. Bu zaman diliminde 50 bin – 60 bin arasında görüntü elde edilir.

Bu görüntüler bele bağlanmış video kaydediciye aktarılır ve daha sonra bu cihaz vücuttan boşaltım yoluyla atılmaktadır. Gastroenteroloji Uzmanı Hekim tarafından bu görüntüler 2- 2,5 saatlik görüntüye dönüştürülerek değerlendirmektedir.

Tıpta çok iyi bir teknoloji olan ve endoskopi yöntemiyle görüntülenemeyen yerlere kapsül kamerayla bakılmasını sağlayan kapsül endoskopi ağrısız, anestezisiz ve hastanın günlük yaşantısını  bu süreçte sürdürebildiği bir yöntemdir. Özellikle endoskopi ve kolonoskopi ile tespit edilemeyen gizli bağırsak kanamalarında, bağırsaklardaki tümör ve poliplerin saptanmasında veya tanı konmamış karın ağrılarının teşhisinde kullanılan bir yöntemdir.

10 yaş üzeri tüm bireylere bu uygulama gerçekleştirilebilir. Sadece kalp pili kullanan ya da vücudunda elektromedikal cihaz olan hastalarda uygulanamaz.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir