Gastroenteroloji ( Mide Hastalıkları )Kanser & Onkoloji

Erken mide kanseri tedavisi

Erken Gastrik Kanser Nedir ?

Erken gastrik kanser mukoza submukoza da sınırlı lenf nodu metastazı yapmamış mide adenoarsinomasıdır. Erken gastrik kanserler ilerleyebilir. Gastrik kanserlere dönebilir .

Mukoza veya sub mukozada sınırlı diferansiye 2 cm den küçük lezyonlarda %0.8 , 2 cm den büyük lezyonlarda %0.96 oranında lenf nodu metastaz riski vardır şayet ülser varsa bu lezyonlarda ki risk 3 cm den büyüklerde %3 e çıkabilir. Submukozada olanandiferansiye olarak tanımlanmış lezyonlarda 2 cm den küçük olsa da metastaz riski %19.2 ye kadar çıkabilir.

Bu da lezyonların örneklenme erken teşhis, çıkarılan patolojilerin değerlendirilme özelliklerinin ne kadar öenmli olduğuna işaret etmektedir.

Erken mide kanserleri nasıl teşhis edilirler ?

Özellikle yapılan gastroskopik incelemelerde yapılan dikkatli değerlendirme, şüpheli alanların incelenmesi, örneklenmesi ve takibi erken gastrik kanserlerin tanısında çok önemlidir. Yatkınlık oluşturan bireylerin taranması değerlendirilmesi gerekebilir.

Hangi olgular gastrik kanser için risk oluşturur.

Mukozal atrofisi olan (0,1%), kronik helikobakterpilori taşıyıcılığı, (%0,1) intestinal metaplazi (%0.25) olan olgularda, orta düzey displazi olanlarda( % 0,6), ciddi displazisi olan olgularda %6 düzeyinde 5 yıl içerisinde gastrik kanser için riski mevcuttur.

Doç. Dr.Mustafa Uygar Kalaycı
Doç. Dr.Mustafa Uygar Kalaycı

Erken gastrik kanserlerin teşhisinde endoskopi değerlendirme metodları nelerdir ?

Yanlızca Gastrokopi incelenmesi şüpheli alanların tam olarak ortaya konmasında yeteri olmayabilir. Özellikle mukozal kabalaşmış, erozyone kabarık , çökük lezyonların boyutlandırılması renk ve lendirilmesi ortaya konulması amacıyla Kromoendoskopi, Narrow Band İmaging, Magnifiye edici endoskopik inceleme metodları erken mide kanserlerinin daha iyi ortaya koyulmasında yardımcı olabilir.Ayrıca Konfokal Lazer Endomikroskopi gibi cihazlar da mevcuttur.

Gastrik kanser için risk teşkil eden olgularda takip programı faydalı mıdır?

İngilterede yapılan bir çalışmada İntestinal metaplazili olgularda surviyi iyileştirdiği gösterilmiştir.

Erken Gastrik kanser tanısında endoskopi tekniği önemli midir ?,

Evet mukozanın dikkatli değerlendirilmesi amacıyla en az 22 biopsi ile alanların 4 kadran görüntülendiği fotoğraflama ve değerlendirme tekniği tariflenmiştir. Sistematik mide tarama protokolü adı verilen bu program ile üst, orta ve alt korpusun beraberinde antrum ,retrofleksiyon ile incusura angularisin değerlendirildiği standart takip endoskopi metodu önem arzetmektedir.

Özellikle yüzeyel belirgin olmayan lezyonların değerlendirilmesi için önemlidir.

Erken Gastrik Kanserler nasıl çıkartılır ?

Erken gastrik kanselerin çıkartılmadan önce lezyon derinlikleri lenf nodu metastazları çok dikkatli ve özellikli bir şekilde ortaya konmalıdır. Lezyonlar çıkartıldıktan sonra operasyon gerekebileceği unutulmamalıdır.

Erken Gastrik kanserlerin çıkartılması özellik arzeder. Mide koruyucu metodlarla endoskopik olarak mukozal ve sub mukozal rezeksiyon yapılması hastanın hayat kalitesinin bozulmadan devamını sağlamak için önemlidir.

Erken gastrik kanserlerde lenf nodu invazyonu mevcut olabilir bu nedenle radyolojik değerlendirme tarama için çok iyi bir şekilde yapılmalı ve yorumlanmalıdır. Bu lezyonlar midenin ve lenf nodlarının çıkartıldığı cerrahi tedavileri gerekebilir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir