Alerji

Evcil Hayvan Alerjisi

Evcil hayvanlar çok sevilmesine karşın alerjik şikayetleri yol açabileceği unutulmamalıdır

Evcil hayvan alerjileri özellikle Kedi ve köpek en sık görülen alerjilerdendir bunun dışında hamster, tavşan, kuş gibi diğer tüylü hayvanlarla da alerji görülebilir.

Evcil hayvan alerjilerinde ortaya çıkan şikayetler şu şekilde sıralanabilir:
  • Burun akıntısı , kaşıntısı, tıkanıklık
  • Hapşurma
  • Gözlerde kaşıntı sulanma
  • Sinüzlerde ağrı baş ağrısı
  • Nefes darlığı hırıltı öksürük
  • Ürtiker anjiyoödem ( ciltte kaşıntı şişlik )

EVCİL HAYVAN (KEDİ-KÖPEK) ALERJİSİ NEDİR ?

Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Ersoy
Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Ersoy

Kedi ve köpek okşadığınızda veya sevdiğinizde burun akıntısı kaşıntısı hapşurma başladıysa gözlerinizde sulanma ve kaşıntı olduysa ve Kedi ve köpeğinizle oynadıktan sonra hapşırmayla birlikte ve nefes darlığı hırıltılı solunum başlıyorsanız muhtemelen  kedi ve köpek alerjiniz var demektir. Kedi ve köpek alerjisi , iş, okul, günlük hayatınızı ciddi şekilde etkiler. Ortamda kedi ve köpek bulanmasa bile daha önce Kedi ve köpeğin bulunduğu ortamlarda özellikle kapalı ortamlarda Kedi ve köpek alerjenine maruz kalma olasılığı olduğundan sürekli alerji semptomları devam edebilir.

Kedi ve köpeğin yapmış olduğu alerjik şikayetleri bazen sadece Kedi ve köpeğe ait olmayabilir. Kedi ve köpek ayrıca ev tozu  ve polen alerjilerine bağlı semptomlarında artışına da neden olabilir. Çünkü kedi ve köpekler ev tozu ve polenleri üzerinde taşırlar. Bu durumlarda, alerji, direk olarak kedi ve köpeğe bağlı değil ev tozuna veya polene yöneliktir.

EVCİL HAYVAN (KEDİ-KÖPEK)  ALERJİSİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR ?

Kedi ve köpek alerjisine bağlı oluşan şikayetler, bireyin duyarlılığına ve kedi ve köpek alerjenlerine maruz kalma düzeyine bağlı olarak hafif ile ağır arasında değişir. Bu şikayetler, alerjik kişilerin maruz kaldıktan sonra semptomların ne kadar çabuk gelişeceğini de etkileyebilir. Kedi ve köpeğe hassasiyeti çok fazla olan kişilerde kedi ve köpeğe dokunarak veya kedi ve köpek bulunan bir eve girdikten birkaç dakika içinde, kendine nefes darlığı hırıltı göz kapağında dudakta şişlik veya döküntü gibi belirtiler gösterebilir.

Kedi ve köpek alerjisi belirtileri şunları içerebilir:
  • Hapşırma veya burun akıntısı tıkanıklık ve kaşıntısı
  • Yüzde sinüslerin olduğu yerlerde ağrı (burundan tıkanıklıktan)
  • Öksürme, göğüs sıkışması, nefes darlığı ve hırıltı
  • Gözlerde sulanma,  kızarıklık ve kaşıntı
  • Deri döküntüleri  ürtiker ve anjiyoödem sayılabilir.
  • Bazı kişilerde Kedi ve köpeğin yaladığı ve Kedi ve köpek tarafından çizildiğinde bile döküntü veya ürtiker anjiyoödem geliştirebilir.

EVCİL HAYVAN (KEDİ-KÖPEK)  ALERJİSİNİN TANISI NASIL KONULUR.?

Kedi ve köpekler çok sevimlidir fakat Kedi ve köpek sevdiğinizde  burun akıntısı hapşurma nefes darlığı hırıltı gibi şikayetlere yol açıyorsa Kedi ve köpek alerjiniz olabilir. Alerjiniz olduğundan kuşkulanıyorsanız, doğru tanı ve tedavi için bir alerji uzmanına  başvurmanız gerekir.

Kedi ve köpek ile temas veya kedi ve köpeğin bulunduğu ortamlarda şikayetiniz olması son derece önemlidir. Bu şikayetlerin Kedi ve köpeğe bağlı olduğunu bulmak için alerji hekimleri tarafından alerji testlerinin yapılması gerekir. Deri prick testi,  kedi ve köpek alerjisi teşhisi için kullanılan en yaygın testtir. Deri prick testleriyle kedi ve köpek alerjisi tanısı genellikle konulur ama bazen kanda bakılan testler de kedi ve köpek alerjisi tanısında kullanılabilir.

KEDİ ALERJİSİNİN TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Kedi ve köpek almak isteyen kişilerin Kedi ve köpek ile ilgili şikayetleri varsa öncesinde alerji uzmanları tarafından testlerinin yapılması uygun olur. Kedi ve köpek ile alerjisi varsa ne yazık ki bütün alerjileri gibi alerjenden uzak durması gereklidir. Tabii bu bazen mümkün olmayabilir özellikle Kedi ve köpeklerinden ayrılmak istemeyen kişilerde veya veterinerlerde Kedi ve köpek alerjisinin şikayetlerini azaltmak için ilaçlardan faydalanılabilir.

Kedi ve köpek için alınacak önlemler dışında antihistaminik ilaçlar, inhaler steroid ve kortizon gibi ilaçlar tedavi için gerekebilir ama tüm bunların dışında Kedi ve köpek alerjisinde en etkili tedavi alerji aşıları immünoterapidir.

Alerji aşıları (immünoterapi ) ile kedi ve köpek alerjenlerine karşı duyarsızlaştırılır ve böylece Kedi ve köpeğe karşı alerji ortadan kaldırılabilir. Alerji uzmanları tarafından yapılan alerji aşıları ile kedi ve köpek alerjisi kaybolabilir.

ALERJİK OLMAYAN EVCİL HAYVAN (KEDİ-KÖPEK)  VAR MI ?

Kedi ve köpekler, birden fazla alerjen (alerjiye neden olabilecek proteinler) üretirler.  Bu alerjenler tüylerde, ciltte ve tükürükte bulunur ayrıca köpeklerin idrarında da alerjen bulunur.  Tüm kedi ve köpekler alerjenler üretir; yapılan birçok çalışmada, hipoalerjik kedi ve köpek olmadığı görüldü   (alerjiye neden olmayan kedi ve köpek yok anlamına geliyor). Kedi ve köpekler ne yazık ki alerjiniz varsa hepsi şikayete yol açabilir.

SONUÇ OLARAK

Evcil hayvanlar çok sevimli ve güzel olmalarına rağmen alerjik şikayetlere yol açabilir.

Kedi ve köpek gibi evcil hayvanlar en sık alerjik şikayete yol açan evcil hayvanlardır. Alerjik rinit hatta alerjik astıma yol açabilir.

Kedi ve köpek temasından sonra burun akıntısı tıkanıklık kaşıntı hapşurma ve nefes darlığı hırıltı oluyorsa cillte kızarıklık ürtiker veya anjiyoödem oluyorsa alerjiniz olabilir. Alerji uzmanı tarafından görülmeniz uygun olur.

Evcil hayvan alerjisi alerji uzmanları tarafından yapılan alerji testleri ile konulabilir.

Evcil hayvan alerjileri önlem ilaç tedavisi ve alerji aşılarıyla tedavi edilebilir.

Kedi ve köpek gibi evcil hayvanların hepsi alerjiye yol açan alerjenler üretirler ne yazık ki alerjik olmayan Kedi ve köpek  yoktur.

Evcil hayvan almadan önce alerji uzmanlarından evcil hayvanlara karşı alerjiniz olup olmadığınız hakkında bilgi almanız uygun olur.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir