Göz Hastalıkları

Göz Tansiyonu Nedir?

Gözümüzün içinde dolaşan sıvı buradaki canlı dokular için gerekli oksijen ve gıda alıp beslenebilmesini sağlar.

Bu sıvı göz içinde gözün kenarında yer alan bir yapıdan sürekli olarak salgılanır. Bu göz sıvısı göz içini dolaştıktan bir süre sonra vücut tarafından geri emilir. İşte bu sıvının geri emilmesinde bir direnç veya zorluk olduğunda kapalı bir küre şeklinde olan gözümüzün içerisine sürekli salgılanan bu sıvı göz içerisindeki basıncı artırır. Göz içindeki basınç artmaya başlar. İşte biz Göz içindeki basıncın artmasına ‘göz tansiyonu’ diyoruz.

Göz içi basıncı aynı koldan ölçülen sistemik kan basıncı gibi belli bir değerin üzerinde veya altında olursa göz için bazı riskler oluşturabilir. Artan basınç nedeniyle görme siniri üzerinde baskı oluşur ve görme sinirinin beslenmesi olumsuz etkilenir.

Göz tansiyonunu göze dokunarak bir mavi ışıkla veya göze dokunmadan göze hava üfleyen özel bazı cihazlar ile ölçeriz

Göz içi basıncı normalde 6-21 mmHg değerleri arasındadır. Göz içindeki basıncın 21 mmHg nın üzerinde olmasına göz tansiyonu yüksek diyoruz.

Prof. Dr. Murat Tunç

Göz basıncınını doğru ölçebilmek için kornea dediğimiz saydam tabakanın kalınlığını da hesaba katmamız  gerekir. Eğer kornea kalınlığına göre bu düzeltmeyi uygulamazsak, göz içi normal olduğu halde yanlış olarak yüksek veya yüksek olduğu halde yanlış olarak düşük ölçüm yapılabilir. Günümüzde ileri teknolojik cihazlar ölçüm alırken bu düzeltmeyi otomatik olarak hesaba katar.  

Göz tansiyonu yüksekliği Glokom dediğimiz gözdeki sinirleri kurutan hastalık için en büyük risk faktörünü oluşturur. 

Bazı durumlarda da göz tansiyonu yüksek olduğu halde Glokom oluşmaz. Biz buna oküler hipertansiyon diyoruz. 

Göz tansiyonu yüksekliğinin glokom oluşturup oluşturmadığını anlamak için konusunda uzman ve deneyimli bir göz doktoru tarafından değerlendirilmesi gerekir. 

Her zaman olduğu gibi ‘Doğru Teşhis ve Doğru Tedavi’ ile göz tansiyonu takibi ve glokom tedavisi mümkündür. 

Not: Bu yazı genel bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Herhangi bir teşhis veya tedavi önerisi değildir. Durumunuzla ilgili önerileri muayenenizi yaptırdığınızda tarafımızdan veya kendi doktorunuzdan alabilirsiniz.  

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir