Kadın Hastalıkları

Histeroskopi Nedir?

Bir kamera yardımı ile rahim içinin görüntülenmesi ve gerekiyorsa cerrahi müdahalenin yapılmasını sağlayan enstrümanların da kullanıldığı bir operasyondur.

  1. Histeroskopi nasıl yapılır?

Vücutta herhangi bir kesi yapılmaz. Rahim ağzından rahmin içine yerleştirilen kalem kalınlığında 5 mm lik ışıklı bir kamera ile rahim içi görülmeye çalışılır. Rahim içini şişirmek için özel bir sıvı kullanırız. Cerrahi müdahale için gerekli enstrümanlar (makas ve koter gibi) da kameranın içinden geçirilerek kullanılır. Ayrıca histeroskopi de rahim içinde tüplere açılan kanallar görülebilir.

  1. Histeroskopinin zamanlaması önemli midir?

Adetin bitiminden hemen sonra yapılmalıdır. İlk 1 hafta içinde yapılması uygun olur.

  1. Hangi durumlardaki histeroskopi yapılır?

Tanı ve tedavi için yapılabilir. Ofis histeroskopi lokal anestezi ile yapılabilir. Anatomi normal mi diye bakılır. Tekrarlayan düşükler, doğuştan rahim şekil bozukluklarında (perde, kalp şeklinde rahim gibi), rahim içi yapışıklıklar, anormal adet kanamaları, gebe kalmada güçlük, tüp bebek öncesi rutin kontrol, başarısız tüp bebek sonrası, Usg de rahim iç tabakasında kalınlaşma (polip, myom gibi), biyopsi almak için kullanılabilir.

  1. Histeroskopinin komplikasyonları ve riskleri nelerdir? 
Op. Dr. Taner Çelikel 

Operasyon esnasında çok miktarda sıvı kullanılır buna bağlı olarak tüplerden karın içine veya damar yatağına fazla miktarda sıvı geçebilir. Rahim içine alet yerleştiriliyorken rahmin istenmeden delinmesi söz konusu olabilir. Genelde kendiliğinden kapanarak iyileşir. 

  1. Histeroskopide de anesteziye bağlı komplikasyonlar olabilir mi?

Anestezi komplikasyonları diğer tüm ameliyatlarda olduğu gibidir. Ancak histeroskopide genel anestezi şart değildir lokal anestezi ile de yapılabilir. Bu da komplikasyon ihtimalini azaltır.

  1. Histeroskopi sonrası iyileşme süreci nasıl olur ve hastanın ne gibi şikayetleri olabilir?

Histeroskopi, laparoskopiye göre çok daha basit bir ameliyattır. Hasta aynı gün taburcu edilebilir ve ertesi gün işine veya normal yaşamına dönebilir. Ameliyat sonrası birkaç gün sürecek hafif karın ağrısı ve az sulu bir kanama olabilir.

  1. Histeroskopinin kısırlık tedavisinde kullanımı nasıldır?

Kısırlık nedeni tespit edilemeyen kadınlara incelemenin son aşaması olarak laparoskopi ve histeroskopi yapılabilir. Rahimin içinde bir polip, myom veya yapışıklık gebeliğe engel olabilir. Histeroskopik olarak polibin ve myomun alınması veya yapışıklıkların açılması başka tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden gebelik oluşumunu sağlayabilir. 

  1. Histeroskopi ile tüpler açılabilir mi?

Evet rahim içini şişirmek için verdiğimiz sıvının basıncı ile tüplerdeki küçük mukus tıkaçları açılabilir. Bazen histeroskopi sonrası aşılama ve tüp bebeğe gerek kalmadan kendiliğinden gebelik oluşabilir.

  1. Histeroskopi her hekim tarafından yapılabilir mi?

Kapalı operasyonlar bu konuda eğitim almış tüm hekimler tarafından yapılabilir. 

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir