Ağız ve Diş Sağlığı

İmplantta Enfeksiyon Nedenleri Nelerdir?

Enfeksiyon genellikle hastanın kötü ağız bakımıyla alakalıdır. Dişlerinizi temizlemeyip diş ipi kullanmazsanız ve her yemekten sonra bu uygulamaları tekrarlamazsanız, bakteri birikimi olur. Tütün ve tütün ürünleri kullanan hastalar enfeksiyon gelişmesinde büyük risk grubundadır. Yüksek enfeksiyon riski implant kaybıyla sonuçlanmaktadır.

Dr. Dt. Zehra Fırtına Ekincioğlu
Dr. Dt. Zehra Fırtına Ekincioğlu

SİNİR HASARI

Sinir hasarı gerekli ölçümler yapılmadan implantların yanlış yön ve yanlış uzunluklarda kullanılmasıyla ortaya çıkar. Cerrahi öncesi yapılacak panoramik ve tomografik röntgen ölçümlerinin değerlendirilmesi, bu hasarın önlenmesinde önemli yer tutar. Sinir zedelenmesi; dudak, çene ve yanaklarda his kaybına sebep olur. Ayrıca mevcut dişlerinizin bazılarının da uyuşuk kalmasının etkenlerinden bir tanesidir. Vücudu bir sinir ağı olarak düşündüğümüzde herhangi bir yerdeki sinir ağının kopması vücudumuzun başka bir yerinde farklı kas ve sinir sistemlerinde problemler meydana getirebilir. Kopan sinirin tedavisi sinirlerin tekrar birleştirilmesi ya da ayak bölgesinden alınan sinirlerin o bölgelere bir bağlantı kablosu gibi dikilmesi ile olur.

SİNÜS PROBLEMLERİ

İmplantların diğer bir risk faktörü de üst çenede uygulanan implantların hatalı sonucu olan sinüs problemleridir. Bu problemler sinüs tabanının delinmesi, sinüs membranının delinmesi ve implantın o boşluğa girdikten sonra o bölgede oluşturduğu enfeksiyonla olabileceği gibi sinüs bölgesinde kemik kazanabilmek için yapılan kemik ilavesi operasyonlarının sonucu olarak da ortaya çıkabilir. Sızlayan basınçlı ve karıncalanmalı şekilde hissedebilirler. Sinüs boşluğundaki yükselen basınç baş ağrılarının sebebi olabilir. İlerlemiş vakalarda bireylerde bu basınçtan dolayı migren ağrıları gelişebilir.

KEMİĞİN KIRILMASI

Özellikle hacimsel olarak küçük, yaşlı bireylerde karşılaşılır. Çene kemiğinin inceliği implant yuvasının açılması esnasında kırılabilir. Bu gibi durumlarda çene kemiğinin özel ekipmanlarla birbirine bağlanması ve hastanın alt ve üst çenesi birbirine bağlanılarak pipetle beslenmesi gerekir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir