Göğüs Hastalıkları

Karaciğer Hastaları İçin Beslenme Önerileri

Karaciğerinizin yağlanmasına neden olabilecek faktörlerden uzak durun!

Karaciğer rahatsızlıklarının pek çoğunun kaynağı yağlanmadır. Aşırı alkol kullanımı, doğru beslenmeme ve obezite gibi durumlar karaciğerin yağlanmasına neden olur. Salam ve sucuk gibi içeriği katkılı olan gıdalar, yağlı kızartmalar ve şekerli besinlerin tüketimi karaciğer sağlığı için zararlıdır ve yağlanmayı tetikleyen faktörlerdir. Haftada en az 3 gün spor yaparak hem genel sağlığınızı koruyabilir hem de hayati değeri olan karaciğerinizi yağlanmadan uzak tutabilirsiniz. Unutmayın; bel bölgesinin genişlemesi ile meydana gelen karaciğer yağlanması, organ naklini gerektirebilecek kadar ciddi sonuçlar doğurabilir.

Karaciğer hastaları için bu beslenme önerileri çok önemli!

Kronik karaciğer hastalıkların biri olan siroz; kan değerlerinde birtakım bozuklukların ortaya çıkmasına neden olur. Kronik olarak karaciğer hastalığı bulunan; fakat sirozu ortaya çıkmamış hastalar için dengeli beslenme planları oluşturulmalıdır. Bu grupta bulunan hastaların; fuzuli ilaç kullanımından ve alkol tüketiminden uzak durmaları gerekir. Çünkü; siroz hastalarının ihtiyaç duydukları enerji; normal insanlara göre %50 civarında daha fazladır.

  • Karaciğer hastaları idrar sökücü kullanmalı, tükettikleri tuzun ise dengesi ayarlamalıdırlar.
  • A vitamini ve B vitamini yönünden güçlü olan enginar; idrar sökücü ve antioksidan özelliklerine sahiptir. Bu özellikleri nedeniyle tercih edebileceğiniz bir gıdadır ve karaciğer rahatsızlıklarının ilerlemesini yavaşlatır.
  • Çaya konulan şeker, çikolata, bal, reçel ve asitli içeceklerin tüketimi azaltılmalıdır. Bu basit şeker içeren içecek ve yiyecekler yerine; sebze, baklagil, sütlü tatlılar, bulgur pilavı gibi bileşik şeker içerikli besinlerin tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
  • Fast food, marketlerde satılan hazır ürünler, sosis, sucuk ve salam gibi gıdaların tüketiminden kaçınılmalıdır.
  • 1 yumurta büyüklüğünde bulunan et ile 1 yumurta ve 4 yemek kaşığı bakliyat aynı değerdedir. Beslenme planınızda bunu göz önünde bulundurabilirsiniz.
  • 1 su bardağı süt, 1 su bardağı yoğurt, 1 kibrit kutusu peynir ve 2/3 kibrit peynir kutusu kaşar peynirinin değerleri aynıdır. Dilenildiği gibi bu doğrultuda; miktarlar dengelenerek değişim yapılabilir.
  • 2 dilim ekmek, 4 yemek kaşığı makarna ve pilav ile aynı değerdedir. Yine bunu göz önünde bulundurarak besin takviyenizde değişim yapabilirsiniz.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir