Corona VirüsDahiliye (İç Hastalıkları)

Kronik Hastalığı Olanlar Koronavirüsten Korunmak İçin Ne Yapmalı?

Koronavirüs (COVID-19), Dünya genelinde salgına yol açan viral bir enfeksiyondur. Bu viral enfeksiyon, diğer enfeksiyonlardan farklı olarak insan vücudunun daha önce karşılaşmamış olduğu bir virüs olması dolaysıyla, insan vücudunun bağışıklık sistemi harekete geçip virüsü yenecek cevabı geliştirmekte yetersiz kalmaktadır. Sağlıklı kişilerde de ciddi sorunlara yol açabilen bu viral enfeksiyon, bazı hastalıklarda daha ciddi seyredebilir.

 Şeker Hastalığı

 Şeker hastalığı olan kişilerin bağışıklık sistemi sağlıklı bireylere göre daha düşük durumdadır. Bunun ana iki sebebi vardır; birincisi, savunma sistemi yani virüsü ilk karşılayan dokularda yüksek şekere bağlı, uzun süren tahribatlar sonucu yetersizlik gelişmiş olabilir. İkinci sebep ise virüs vücuda girdikten sonra savunma mekanizmasının yeterli cevabı geliştirecek durumda olmamasıdır. Bu iki sebep özellikle diyabeti hastalığı kontrol altında olmayan veya diyabet ile birlikte başka hastalıklara sahip kişilerde daha çok ortaya çıkmaktadır. Diyabeti kontrol altında olan şeker hastalarında risk, görece daha düşüktür. Sağlık Bakanlığı’nın önerdiği kurallar, diyabet hastalarında daha hayati durumdadır.

 Hipertansiyon

 Koronavirüs (COVİD-19) salgınında ilk raporlara göre, hipertansiyonu olan bireylerin hastalığı daha şiddetli ve daha uzun geçirmekte olduğunu göstermektedir. Tabii bu hastalık tecrübe ettiğimiz diğer viral enfeksiyonlara göre çok daha yeni bir enfeksiyondur. Bu bulgu zamanla değişebilir, ancak hipertansiyon hastalarının çok daha dikkatli olması gerektiği konusunda bulgular mevcuttur. Tansiyon değerleri yüksek olan hastaların, ilgili hekimlere başvurusu şarttır. Tansiyon değerleri kontrol altında olan hastaların ise gerekli hijyen ve önlem kurallarına çok daha dikkatli uygulaması gerekmektedir.

 Hipotiroidi

 Tiroid hormonları vücutta birçok fonkisyonu yöneten ve denetleyen hormonlardır. Horman fazlalığı ya da azlığı da vücutta birtakım sorunlara yol açıp vücut direncinde azalmaya sebep vererek dolaylı yoldan viral enfeksiyonlara zaafiyet oluşturabilmektedir. Dolaysıyla son zamanlarda hormon problemi olanların çok basit tedavilerle bu riskten kaçınmaları mümkündür.

 Onkoloji Hastaları Ve Organ Nakli Hastaları

 Aslında tüm enfeksiyonlarda olduğu gibi bu enfeksiyonda da en dikkat edilmesi gereken hastalık grubu, onkoloji hasta grubudur. Çünkü bu hasta grubunda bağışıklık; hem hastalığın kendisinden, hem de tedavi amaçlı verilen ilaçlardan dolayı zayıftır. Hele ki kemoterapinin alındığı ilk haftalarda bu zayıflamış etki çok daha belirgindir. Dolayısıyla bu hastalarımızın mutlaka hekimleri ile irtibat halinde olması ve mümkünse çok daha dikkatli korunma tedbirlerine başvurması gerekmektedir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir