Üroloji

Prostat büyümesi tedavisinde ameliyatsız Mikro işlem

Ürolog Dr. Tuncay Şafak, Türkiye’de özellikle 50 yaş üstü erkeklerin üçte birinde görülen ve prostat hastalıkları arasında en sık karşılaşılan, prostat büyümesi tedavisinde, ameliyatsız olarak gerçekleştirilen ve mikro-invaziv bir teknik olan prostat lazer ablasyon tedavisinin Türkiye’de uygulanmaya başladığını söyledi.

Dr. Tuncay Şafak, yaşa bağlı prostat büyümesinin oldukça sık görülen bir hastalık olduğunu, 50 yaş üstü erkeklerin yaklaşık üçte birini etkileyen prostat  büyümesinden muzdarip 50 yaşın altında da çok hasta olduğunu söyledi. Bu hastalığın, ilk evrede kişinin hayat kalitesini bozarken, ilerlemiş döneminde böbrek yetmezliğine kadar ilerleyebilmekte olduğunu ve hayati tehlike oluşturabildiğini belirten Şafak, “Bu hastalık sebebiyle, hastalar hayatın en zor yaşlarında sondaya bağlı olarak geri kalan hayatını devam ettirmek zorunda kalabilmektedir.” dedi. 

Dr. Tuncay Şafak, prostat büyümesi ve tedavisi ile ilgili sorularımıza cevap verdi;

Türkiye’de erkeklerde en sık karşılaşılan prostat hastalığı nedir?

Yaşa bağlı prostat büyümesi en sık görülen hastalıktır. Ancak, bu hastalık gençlerde de görülebilmektedir. Hastalığın kendisi ve prostat ameliyatı ile ilgili olumsuz deneyimler, hastalarda tedaviye yönelik tereddüt oluşturmaktadır.. Hasta, sağlıklı zamanları ilaçla geçiştirip, ilerleyen dönemde ilacın yeterli olmaması sebebiyle ameliyat olmak zorunda kalabilir. Prostat büyümesi, sadece idrar yapma zorluğu olarak da akla gelmemelidir. Bu hastalık, cinsel hayatı da etkileyebilmekte ve aile içi huzuru  bozabilmektedir. 

Prostat hastalıklarının tedavisinde yaygın olarak kullanılan yöntemler nelerdir?

Hastanın başka hastalıklarının olması, örneğin bel fıtığı ameliyatı geçirmiş olmak ya da karın alt bölgesinde gerçekleştirilmiş bir cerrahi operasyon, o bölgede bulunan sinirlerin zedelenmesi sonucu mesaneye bağlı hastalıklar da prostat hastalığı ile karıştırılabilmektedir. Bazen, prostat büyümesinin yarattığı baskı sonucu da mesane problemleri olabilmektedir. Prostat hastalıkları, gençlerde daha çok prostat iltihabı olarak ortaya çıkmaktadır. Tüm bu semptomlar değerlendirilerek tedaviye karar verilmektedir. Semptomlar ilaçlarla giderilemezse cerrahi yönteme başvurulabilmektedir.

Cerrahide, geçmiş yıllarda açık prostektomi yapılmaya başlanmıştır. Sonrasında bu teknik evrilerek, kendi içinde farklılaşmıştır. Prostat ameliyatının zorluğu, hastaların yaşadığı sorunlar, Üroloji Bilimi’nin sürekli evrilmesine sebep olmuş ve endoskopik cerrahi, minimal invaziv cerrahi teknikler kullanılmaya başlanmıştır. Şu anda, Türkiye’de de uygulamaya başlanılan mikro-invaziv tedavi geliştirilmiştir. 

İyi huylu prostat büyümesinde uygulamaya başladığınız lazer ablasyon tedavisi sonrası düşünceleriniz nelerdir? 

Bu tedavide idrar kanalının kullanılmaması, öncelikle idrar kanalından kaynaklanan tıkanıklık, enfeksiyon ve cinsel fonksiyonların zarar görmesi gibi riskleri büyük oranda ortadan kaldırmaktadır. Bu belki de prostat lazer ablasyon tedavisinde bir avantajdır.

Tedavi tüm yaş gruplarına uygulanabilmektedir.

Prostat Lazer Ablasyon tedavisi her prostat hastası için uygun mudur?

Hastanın beklentisi ve yaşı önemli kriterdir. Her prostat büyümesi tedavi gerektirmemektedir. Genelde hastaya ilaç tedavisi verilmektedir. Ancak, uzun süre ilaç kullanımında yan etkiler oluşabilmektedir. Örneğin, ereksiyon sorunu, ejakülasyon bozuklukları olabilmektedir. Bunun gibi sebeplerden dolayı ilaç tedavisi terk edilebilmektedir. 

Tedavi planlanırken, tüm koşulları detaylandırarak değerlendirmek gerekir. İdrar kanalı darlığı bir erkeğin başına gelebilecek olumsuz bir klinik durumdur. Yine ejakülasyon bozukluğu, erektil disfonksiyon bozukluğu da tedavi planlamasında değerlendirilmelidir. Bunun gibi olası yan etkiler düşünüldüğünde, prostat lazer ablasyon tedavisi, yan etkilerinin  az olmasından  dolayı tercih edilmektedir. 

Prostat Lazer Ablasyon tedavisinin hastaya avantajları nelerdir? 

Prostat hastaları, kanama riskinden, cinsel fonksiyonlarının bozulmasından ve idrar kaçırmaktan endişe duyarlar. Ameliyat esnasında kanama, idrar kanalı darlık riski endişe vericidir. Dolayısı ile, tedavinin bu endişeleri gidermesi gerekmektedir. Prostat lazer ablasyon, bu endişeleri büyük oranda gidermektedir.

Tedavi, anestezi alamayan yaşlı hasta grubu için avantajlıdır. Genellikle ağrı ve yara izi olmaması da bir avantajdır.  

Tedavinin ameliyat ortamında olması gerekmemektedir. Bu da hasta psikolojisi için olumlu bir etki yaratmaktadır. Hastanın iş hayatına kısa sürede dönmesi yine bir avantajdır. 

Özellikle, pandeminin etkisinin devam ettiği bugünlerde, hastanede kalış olmaması ya da kısa süreli olması, bulaş ve enfeksiyon riskinin önlenmesinde yardımcı olmaktadır.

Tedavinin uygulayıcısı hekim açısından öne çıkan avantajlar nelerdir?

Üroloji dahil, Tıp’ta gidişat minimal invaziv tedaviler yönündedir. Teknolojinin gelişmesi, insanların birbiriyle daha çok iletişime geçmesi, araştırma ve iletişim olanaklarının artması, farklı tedavi yöntemlerinin geliştirilmesini de tetiklemiştir. 

Ciltte  az kesi, hastanede kalışın az olması,  kısa sürede işe dönme, günümüzün hastaları için önceliktir. İnsanlık hızlanınca sağlık sektörü de hızlanmaktadır.

Hekimler tarafından bakıldığında, prostat lazer ablasyonun  uygulamasının kolay olduğu düşünülmektedir. Ablasyon iğnelerin cilde aplikasyonu 5-10 dakika, iki taraflı lazer işlemi yaklaşık 14 dakika sürmektedir. Toplamda en fazla 30 dakika süren bir işlemdir.

Prostat Lazer Ablasyon tedavisinin maliyeti nedir? Prostat lazer ablasyon tedavisinin maliyet açısından  avantajlı olduğu söylenmektedir. 

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir