Kadın Hastalıkları

Miyom

Miyom ameliyatı

Miyom, östrojen hormonunun etkisi ve salgılanması ile doğru orantılı olarak, 30 yaş ve üzeri kadınlarda daha sıklıkla görülebilen, rahim ve rahim ağzında oluşabilen, rahim içindeki düz kas dokusundan oluşum yapan iyi huylu (selim / benign) tümörlere verilen addır. Bu yazımızda Halk arasında miyom aldırma ameliyatı ya da miyom çıkarma ameliyatı adı verilen myomektomi yani miyom ameliyatı konusuna değiniyoruz.

Op. Dr. Murat Gök
Op. Dr. Murat Gök

Miyom görülme sıklığı nedir?

Miyomlar genellikle genç yetişkinlik dönemi ile menopoz dönemi arasından daha sıklıkla görülen iyi huylu yapılardır. Ergenlik öncesi dönemde teorik olarak görülmediği düşünülse de çok ender olarak bu dönemde de miyomlar saptanabilmektedir. Östrojen hormonunun menopoz döneminde vücutta azalması ile birlikte miyom sayısında ve büyüklüğünde bu yaş döneminde azalma ve küçülme görülmektedir. 30-49 yaş arası dönemde olan her kadının ortalama %15 ile %25 arasında vücudunda semptom veren ya da vermeyen miyom varlığı mümkündür.

Miyom tanısı nasıl konulmaktadır?

Miyom için, Kadın hastalıkları ve Doğum Uzmanı bir hekimin jinekolojik muayenesi (muayene ve ultrasonografi ölçümü) ile miyom varlığı belirlenebilmektedir.

Miyom tanısı sonrası nasıl bir yol izlenmelidir?

Miyom tanısı sonrası Kadın hastalıkları ve Uzmanı hekiminizin tedavi seçenekleri konusunda önerilerine uymanız çok önemlidir. Hekimler bazı durumlarda ilaç tedavisi yöntemi denemekte, bazı durumlarda ise ameliyatı önermektedirler. Özellikle doğurganlık döneminin son döneminde ve menopoz dönemindeki kadınlarda şiddetli ağrılı ve çok sayıda miyom var ise, rahimin alınması bir seçenek olabilmektedir. Ancak bebek isteği olan kadının rahim içinde bir operasyonla sadece miyomun çıkarılması bir miyom ameliyatı tercihi olarak seçilmektedir.

Miyomun kanserleşmesi olabilir mi?

İyi huylu bir kitle olan miyomun ender de olsa kanserleşmesi mümkün olabilmektedir. Nadir olsa da görülebilen bu kanserler genellikle sarkom tipi kanserler olmakla birlikte agresif tip kanser türleri arasındadır. Bu sebeple miyom varlığında 6 ayda bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı kontrolü sizlerin sağlığı açısından önerilmektedir.

Miyom ameliyatları nasıl yapılmaktadır?

Miyom ameliyatları açık ameliyatı ve kapalı sistem yani laparoskopik ameliyat şeklinde gerçekleştirilebilmektedir. Miyomun rahim içine bağlanma yeri, şekli ve büyüklüğü vb. durumlar ameliyat şeklini belirlemektedir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir