Kadın Hastalıkları

Yumurtalık Kistlerinden Kapalı Cerrahiyle Kurtulmak Mümkün

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Jule Eser, kadınların yumurtalıklarında görülen çikolata kistlerinin cerrahi olarak çıkarılmasında kanser riski görülmemesi halinde bu kistlerin kapalı cerrahi yöntemle tedavi edilebildiğini söyledi

Op.Dr. Jule Eser
Op.Dr. Jule Eser

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Jule Eser, kadınların üreme sağlığını olumsuz etkileyen çikolata kistlerinin ciddiye alınmasının önemine değinerek şöyle konuştu:“Yumurtalık, kadınlarda yumurta hücrelerinin depolandığı yapılardır. Zaman zaman bu yapıların içerisinde içi sıvı dolu kesecikler şeklinde kist görülebilmektedir. Bunlar basit kistler olabileceği gibi bazen komplike yani kanamalı endometrioma dediğimiz içinde çikolata kıvamında olan kistler de görülebilmektedir. Bu tür kistler cerrahi olarak çıkarılmasında kanser riski görülmediği takdirde cerrahi olarak basit şekilde de çıkarılabilmekte.”

Op.Dr. Jule Eser, bu tür durumlarda nasıl davrandıklarını şöyle anlattı:

“Bunlarda kapalı cerrahiler uyguluyoruz. Bunlar karın açılmadan laparoskopi dediğimiz göbekten ışıklı bir alet sokularak birkaç delikten gerçekleştirebildiğimiz operasyonlardır. Bu operasyon sırasında bazen kistin içeriden patlamasını önleyecek içeriye torbacıklar atıp o torbalarla birlikte kisti tam olarak çıkarabiliyoruz. Bu cerrahilerden sonra yumurtalıklara herhangi bir zarar gelmemekte ve kişinin gelecekte olan fertilitesi yani çocuk arzusunu da bozmamakta. Daha önceden herhangi bir şekilde açık cerrahi işlem geçirmiş olan yani sezaryen ya da başka bir açık operasyon geçirmiş olan hastalara da bu tür kapalı cerrahiler uygulanabilmektedir.”

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir