Dermatoloji – Cilt Hastalıkları

Molluskum Kontagiozum Nedir?

Genellikle çocuklarda daha sık görülen çok bulaşıcı viral bir enfeksiyondur.  Çok sayıda, deri renginde ve ortası göbeklenme gösteren kabarıklıklar şeklinde görülürler. Çoğunlukla görüntü dışında belirti vermezler.

Kimlerde Görülür?
Sıklıkla 1-4 yaş arası çocuklarda, cinsel aktif erişkinlerde direkt temas olan güreş gibi spor yapan sporcularda ve bağışıklığı baskılanmış kişilerde görülmektedir.

Nasıl Bulaşır?
Virüs insandan insana direkt temasla ve enfekte eşyalarla temas sonucu bulaşmaktadır. Çocuklarda oyun parkı, yüzme havuzu gibi alanlardan bulaş sıkken erişkinlerde cinsel temas ile bulaş daha sık görülmektedir.

Bulaştıktan Ne Kadar Süre Sonra Ortaya Çıkar?

Virüs bulaştıktan 2 hafta ila 6 ay arasında bulgu verebilir.

Nerelerde Ortaya Çıkar?
Deri veya mukozada herhangi bir alanda görülebilir. İki yaşından küçük çocuklarda lezyonlar çoğunlukla yüz bölgesinde görülürken, büyük çocuklarda gövdede, erişkinlerde ise cinsel yolla bulaşa bağlı olarak genital bölgelerde daha sık görülmektedir.

Tanısı Nasıl Konur?
Tanı dermatolojik muayene ile konur.

Tedavi
Lezyonlar sıklıkla kendini sınırlandırdığı için tedavisiz bırakılabilmekle beraber kişide lezyonların yayılım gösterebilmesi ve bulaştırıcılığının yüksek olması nedeniyle sıklıkla tedavi önerilir.

Tedavide soğuk azot gazı uygulaması (Kriyoterapi), lezyonların merkezindeki özün çıkarılması, potasyum hidroksit içeren solüsyonların uygulanması ya da çeşitli krem tedavileri uygulanabilmektedir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir