Kanser & Onkoloji

Obezite kanser yapar mı?

Aslında uzun zamandır obezite ile kanser arasında bir ilişki olduğu hissediliyordu zira obezite hastalarında belli bazı kanser türleri daha sık olarak gözlemleniyordu, ancak altta yatan mekanizma tam olarak anlaşılamadığı için bilim adamlarının sesi çok da yüksek çıkmıyordu. Oysa son zamanlarda yapılan bilimsel çalışmalar neticesinde Obezite – Kanser ilişkisi yavaş yavaş çözülmeye başlandıkça Tıp dünyası artık daha yüksek sesli uyarılarına başladı.

Evet, artık diyebiliyoruz ki obezite kanser riskini arttırıyor!!! Peki nasıl?

Amerikan Kanser Arşatırmaları Birliği’nin(American Association for Cancer Research) yaptığı ve henüz bu ay yani Eylül 2017 de yayınlanacak olan çok geniş çaplı bir araştırmanın (Meraklıları için: Cancer Prev Res (Phila). 2017 Sep;10(9):494-506.Signals from the Adipose Microenvironment and the Obesity-Cancer Link-A Systematic Review)

Op. Dr.Selim Birol
Op. Dr.Selim Birol

sonuçlarına göre bu ilişki yavaş yavaş ortaya konmaya başlandı. Bu çalışmada konu ile alakalı 4,641 makale incelenmiş, ki bu makalenin 20 tanesi doğrudan insan üzerinde yapılan klinik araştırmalardır, ve Obezitenin; Meme, Kolon, Yemek Borusu, Rahim, Prostat ve Kulak-Burun-BoğazKanserleriyle olan ilişkisi incelenmiştir.

Ve ne ortaya çıktı biliyor musunuz? Vücuttaki karın yağlanması (Santral Obezite) aynen bir hormon üreten organ gibi bazı maddeler salgılıyor. Bu maddeler (VEGF, IL6, TNFα..vb) ise değişik dokularda kanser oluşmasını tetikleyebiliyor. Daha da ilginci ise bu maddleler cilt altı yağ dokusundan ziyade karın içi yağ dokusundan çok daha fazla salgılanıyor, yani duruma biraz espiri katmak gerekirse Liposuction yaptırarak bu risklerden kurtulamıyoruz

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir