Burun estetiği nedir ve nasıl yapılır?
Burun estetiği burun şekil bozukluklarının düzeltilmesi anlamına gelmektedir ve temel olarak iki şekilde yapılabilmektedir. Açık ameliyat denilen burun altında küçük bir kesi yapılarak ve kapalı teknik denilen burun dışında hiçbir kesi yapılmadan yapılabilmektedir.
Bu iki teknik arasında başarı şansları açısından iyi ellerde bir fark olmamaktadır. Fakat her kişinin kendi durumu incelenerek hangi tekniğin daha uygun olacağına karar vermek gereklidir. Günümüz koşullarında kapalı teknik ameliyatla gerekli tüm müdahaleler yapılabilmekle birlikte başarı şansını arttırmak açısından kişiye özel karar verilmektedir. Her hasta için özel olarak ameliyat öncesi fotoğraf üzerinde çalışma yapılabilmekte photoshop çizimleri ile hasta bilgilendirilmektedir. Hastanın isteği halinde ameliyat öncesi bir çok defa görüşme yapılabilmekte ve hasta aydınlatılmaktadır.
Estetik burun ameliyatları duruma göre genel veya lokal anestezi ile yapılabilmekle birlikte genellikle genel anestezi tercih edilmektedir. Ameliyat süresi kişiden kişiye farklı olmakla birlikte ortalama 1,5 – 2 saat civarındadır.
Ameliyat tekniği olarak total zar altı tekniği tercih etmekteyiz, bu şekilde ameliyat sonrası oluşan şişlik ve morlukların çok aza indirgenmesi sağlanmaktadır. Ayrıca ameliyat esnasında sürekli olarak soğuk su ve buz kullanılmakta ödem azaltılmaktadır. Zaten ameliyat esnasında kanamasız ameliyat yapmaya ve şişlik ve morluğu en az seviyede tutmaya özen göstermekteyiz. Ameliyat sonrası 1 hafta içinde şişlik ve morluklar genellikle ortadan kalkmaktadır. Kullandığımız özel teknik ve aletlerle hastaların çoğunda hiç morluk oluşmamaktadır. Burundaki ödemli hal genellikle 1. ay sonunda ortadan kalkmaktadır.
Ameliyat tekniği olarak burun iskelet yapısını zayıflatacak teknikler yerine kıkırdak ve kemik yapıları koruyarak şekillendirmek ve uzun dönemde burun yapısının bozulmasını önlemek hedeflenmektedir. Bu sayede ileri dönemde burunda düşme görülmemektedir.
Estetik burun ameliyatları ile birlikte burun içinde var olan eğrilikler, burun etlerindeki büyümeler (alt konka hipertrofisi), burun içi etlerin balonlaşması (konka bülloza), sinüs problemleri (sinüzit, osteomlar vs. ) gibi problemler de düzeltilebilmekte ve kişinin nefes alış verişi mükemmel bir hale getirilebilmektedir. Buna rağmen burun içine tampon konulmamakta ve kişi ilk günden itibaren rahat nefes alabilmektedir.