Kanser & OnkolojiÜroloji

Prostat kanseri nedir

Her 6 erkekten 1’ini etkilemektedir.

Yaş ilerledikçe prostat kanserine yakalanma ihtimali artmaktadır.

  • 40 yaş altında 10 bin kişide bir
  • 40-59 yaş 39 kişide bir
  • 60-69 yaş 14 kişide bir

Baba, erkek kardeş ve oğulda prostat kanseri varsa ihtimal 2 misli artmaktadır.

Her 2.7 dakikada yeni bir hastaya tanı konmakta, her 19 dakikada 1 erkek bu hastalıktan ölmektedir.

Prostat kanserinin tanısında parmakla rektal muayene, kan PSA düzeyi bakılması ve ultrasonografik inceleme önemlidir. Bulgularda kanser şüphesi kuvvetli ise prostat biyopsisi yapılır.

Prof. Dr.Sinan Zeren
Prof. Dr.Sinan Zeren

Prostat kanserinin tanı konulduğunda hayat kurtarıcı olabilecek erken dönemlerinde bu hastalığa özgü herhangi bir şikayet yoktur. Bu nedenle 50 yaş üzerinde (yakın akrabalarda prostat kanseri var ise 40 üzerinde) yıllık düzenli prostat muayenesinin yapılması hastalığın erken dönemde yakalanabilmesi açısından çok önemlidir.

Prostat kanseri eğer prostat bezine sınırlı kalmışsa, genelde radikal prostatektomi denilen, prostatın tümünün alındığı ameliyat yapılır. Bazı hastalarda sadece yakın izlem, bazılarında radyoterapi tercih edilebilir. Kanser prostat dışına yayılmış ise, tamamen tedavi edilme olasılığı güçleşir. Bu hastalarda, hormon tedavisi veya kemoterapi uygulanır.

Özelliklere kemiklere yayılmış kanserde sırt, bel, kalça, bacak ağrıları olabilir. Tüm vücut kemik sintigrafisi çekilerek ağrıların prostat kanseri kaynaklı olup olmadığı araştırılır.

Düzenli egzersiz, kısıtlı kalori alımı, kalp sağlığı için uygun diyet (kırmızı etten kısıtlı, az yağlı gıdalar, bol sebze, meyve) prostat kanseri için koruyucudur. Dengeli beslenmek ve abartılı diyetlerden kaçınmak gerekir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir