Psikiyatri – Ruh Sağlığı

Psikolog ve Psikiyatri Uzmanı Ayrımı Üzerine

Dünyada ve ülkemizde son zamanlarda artan olumsuz olaylardan ve zorlaşan yaşam koşullarından dolayı ruh sağlığı uzmanlarına yönelik taleplerde oldukça artış oldu. Kişiler yaşadığı psikolojik süreçlerden dolayı yardım alma ihtiyacı hissediyorlar var bundan dolayı doğru uzmanı bulmak için haklı olarak araştırma çalışmalarına girişiyorlar. İnternet ortamı, sosyal medya ve aldıkları referanslar doğrultusunda bir tercih yapıyorlar. Ruh sağlığı alanında benzer çalışma ortamlarında mesleklerine devam eden ve toplumda en çok karıştırılan iki ayrı meslek grubu olan Psikiyatristler ve psikologlar hakkında bilgi vermek istiyorum.

Psikolog ve Psikiyatrist Farkı Nedir?

Psikiyatristler, ruh ve sinir hastalıklarının teşhisini koyan ve tedaviyi yürüten uzman hekimlerdir. Psikologlar ise bireyin zihin ve davranışlarını bilimsel yöntemlere dayanarak sistematik bir biçimde inceleyen uzmanlardır. Öncelikle Psikiyatri Uzmanı veya Ruh Sağlığı uzmanı; tıp fakültesi mezunu,  uzmanlık eğitimini tamamlamış hekimler yani doktorlardır.  Ruh sağlığı alanındaki tüm tıbbi teşhis ve tedavi süreçleri psikiyatri uzmanlarının alanıdır. Farmakolojik yani ilaçla tedavi bunun yanında aldıkları eğitim sürecine göre psikoterapi uygulamalarında bulunurlar. Benimde içinde bulunduğum grup olan psikologlar ise üniversitelerin Psikoloji alanında lisansını tamamlamış olup çeşitli bölümlerde yüksek lisans yaparak uzmanlaşırlar. Farklı psikoterapi yöntemlerine yönelik eğitimler alırlar. Tıbbi teşhis ve tedavi girişimlerinde bulunmazlar. Çeşitli durumlarda psikoterapi ve psikolojik danışmanlık uygulamalarında bulunurlar.

Peki hangi durumlarda Psikiyatri Uzmanına veya Psikologa başvurulmalıdır?  

Yaşadığınız durum tıbbi müdahale gerektirecek yoğun bir problem ise örneğin ağır bir depresyon, panik bozukluk, anksiyete bozukluğu, ağır kişilik bozuklukları, şizofreni türevi psikotik bozukluklar, travmatik problemler vb. Psikiyatri başvurusu yapılması gerekmektedir. Psikiyatrist duruma göre ilaç tedavisine başlayabilir veya psikolojik danışmanlık için yönlendirmede bulunabilir. Bunun yanında baş etmekte zorlanılan yaşamsal sorunlar, duygusal problemler, adaptasyon sorunları, ilişki, evlilik ve aile çatışmaları, ayrılık -boşanma süreçleri,  zor geçen ergenlik problemleri, çocuklarda davranış problemleri vb. Durumlarda psikolog görüşmesi yapılabilir. İki meslek grubuda duruma ve probleme göre birbirilerine yönelik yönlendirmelerde bulunabilirler. Psikiyatrik değerlendirme yapılması gereken durumlarda psikolog vakit kaybetmeden yönlendirmede bulunmalıdır. Aynı şekilde psikiyatristte psikolojik danışmanlık ve psikoterapi gerektiren durumlarda Psikologa yönlendirme yapmalıdır. İki meslek grubunda da oldukça tecrübeli, yetkin uzmanlar olduğu kadar bunun tam tersi, suistimal etmeye yönelik kişilerin olduğu unutulmamalıdır. Alanında yetkin uzman doğru yönlendirmede bulunan, kişiye en faydalı yöntemi şeffaf ve açık şekilde sunan kişidir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir