Genetik Rahatsızlıklar

Saç nakli (ekimi) ve genetik saç dökülmesi

Sevgili konuklar, sizlere saç sorunları ve özellikle de saç nakli konularında en güncel, en merak edilen bilgileri ulaştırmaya çalışacağım.
Genetik saç dökülmesi: aile bireyleri ve kuşaklar arasında genlerle aktarılan, kimde ve ne şiddette ortaya çıkacağı önceden belli olmadığı düşünülen ilerleyici saç dökülme şeklidir. Genelde her iki cinste görülse de daha çok erkeklerin bir problemi olarak ortaya çıkmaktadır. Genetik dökülmede kişi ortalama 45 yaşına kadar saçlarını geri gelmemek üzere kaybedebilir. Tabiî ki saç dökülmesinin genetik sebeplere mi ya da başka sebeplere mi bağlı olduğunu ancak bu işin uzmanı hekimler bilebilir. Kadınlarda ise durum biraz daha karmaşıktır; zira genetik dökülmenin yanında birçok farklı sebep saç dökülmesine neden olabilir: kansızlık, guatr, vitamin eksiklikleri vb. gibi.
Genetik olarak dökülmüş ve hiç saç kökü kalmamış alanlar için maalesef hiçbir tıbbi tedavi şuan için mümkün görünmemektedir;

Op. Dr.Çağatay Sezgin
Op. Dr.Çağatay Sezgin

Bu alanlar için tek çözüm “SAÇ EKİMİ” dir. Ancak henüz kaybedilmemiş ve genetik olarak dökülmeye meyilli saçlar için tıbbi tedavi vardır ve elbette ki bu işin uzmanı olan doktor kontrolünde uygulanmalıdır. Tıbbi tedavi yanında tüm saç dökülme tiplerinde çok ciddi sonuçları olabilen destekleyici tedavi yöntemleri vardır ki, bunların en başında “Saç Mezoterapisi” gelmektedir. Saç mezoterapisi denilen yöntem ise saç köklerinin ihtiyaç duyabileceği her türlü (vitamin, mineral,
kan dolaşımını artırıcı maddeler gibi) etken maddenin direkt olarak mikroenjeksiyon yöntemi ile belirli aralıklarla saçlı deriye uygulanması yöntemidir.

Peki, “Saç Ekimi” nedir?
Saç ekimi, kişinin başının arka kısmında bulunan ve genetik olarak ömür boyu dökülmemeye kodlanmış saç köklerinin lokal anestezi altında bulundukları yerden alınıp istenilen alana naklidir. Şu an en güncel saç nakli yöntemi ise “Fue Yöntemi” denilen ve halk arasında “ameliyatsız, dikişsiz yöntem” diye bilinen, saç kökü içeren birimlerin bulundukları alandan 1 mm çaplı özel aletlerle tek tek alınması yöntemidir.
Konu saçlar olunca yazacak çok detay var ve özellikle saç ekiminde en güncel yöntem olan FUE yöntemi ile ilgili detayları ilerleyen zamanlarda sizinle paylaşmaya devam edeceğiz.

Op. Dr. Çağatay Sezgin

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir