Nöroloji-Beyin, Sinir Sağlığı

Yüksek riskli gebelikler nedir, neden oluşur ?

Yüksek riskli gebeliklerin bir kısmı henüz gebelik oluşmadan önce yüksek riske sahiptirler. İleri anne yaşı, annenin yaşının 18’den küçük olması, kronik metabolik (diyabet, kronik kalp ya da böbrek vb) hastalıkar gibi sorunlar gebeliği beklenenden daha riskli hale getirmektedir.

Prof. Dr.Selahattin Kumru
Prof. Dr.Selahattin Kumru

Bunlardan başka bazı riskler de gebelik sırasında ortaya çıkabilmektedir. Annenin radyasyon, ilaç gibi teratojenlere maruz kalması, gebe iken bebeğe geçebilecek enfeksiyonlar geçirmesi, gebelik sırasında ortaya çıkan diyabet, hipertansiyon, gebelik zehirlenmesi vb durumlar ki bu durumlarda gebelik olağan dışında yönetim gerektirmekte, ilave tanı ve tedavi yöntemlerine ihtiyaç duymaktadır.

Benzer şekilde gebelikte her şey yolunda giderken fetusta anomali saptanması, suların gelmesi, erken doğum eylemi ya da bebeğin eşi (plasenta ile ilgili sorunlar da gebeliği hem anne adayı hem de fetus için yüksek riskli hale getirebilmektedir.

Bu durumlar arzu edilmese de gebeliklerde karşılaşılabilen durumlar olup Perinatoloji uzmanları ile birlikte başka branşlardan uzmanların da (Çocuk yenidoğan, çocuk nöroloji, çocuk beyin cerrahisi, çocuk cerrahisi, anestezis vb) katkısı ile ve multidisipliner yaklaşımla çözülebilecek sorunlar haline gelmektedir.

Yukarıda da anlatıldığı gibi gebelik bazen başlangıçta yüksek risk barındırmakta, bazen takip sırasında yüksek riskli hale gelmektedir.

Bu nedenle gebe kalmaya karar verildiği anda gebelik öncesinde iyi bir değerlendirme ve gebelik sırasında da gerekli takipler ve sorun çıktığı takdirde iyi bir yönetim ile mümkün olduğu kadar sağlıklı bir gebelik ve doğum gerçekleştirilmeye çalışılmaktadır.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir