Cinsel SağlıkKadın Hastalıkları

Sperm Dondurma Vitrifikasyon

Bazı özel durumlarda çocuk sahibi olmak isteyen bir birey için sperm dondurma ve sperm saklama işlemi yapılabilir. Sperm dondurma işlemi; taze spermin ya TESE/TESA ( cerrahi) toplama tekniği ile ya da boşalma( ejakülasyon ) yolu ile gerçekleştirilir.

Sperm örneğinin verilmesinden sonra, dondurma işleminden önce sperm analizi yapılmaktadır. Verilen açısından değerlendirilmesi açısından bu önemlidir.

Op. Dr. Murat Erdemir
Op. Dr. Murat Erdemir

Sperm analizi tamamlandıktan sonra numune hazırlanır. Özel olarak hazırlanmış sperm dondurma solüsyonları ile dondurma işlemi gerçekleştirilir. Kullanılan işlem ‘ vitrifikasyon ’ (hızlı dondurma) işlemidir ve sperm kalıcı ve güvenli bir şekilde sıvı azot içerisinde korunur.

Dondurulması sağlanan doku veya sperm örnekleri -196 C’ ısıda olan sıvı azot içeren özel tanklar içerisinde uzun yıllar muhafaza edilebilir.

Hangi koşullar altında sperm saklanabilir?

  • Spermin tedaviden olumsuz etkileneceği, kanser ve immünosupresif ilaçların kullanıldığı kanser dışı hastalığı olan ( Behçet, Lupus ya da glomerülonefrit gibi hastalığı olan) erkeklerin spermleri saklanarak dondurulabilir.
  • Özellikle henüz çocuk sahibi olamamış, ilaçla ışınla ya da ameliyat ile tedavi görecek kanser hastalarının sperm hücrelerinin saklanması önerilmektedir.( Testis kanseri )
  • Hastada azoospermi ( menide sperm bulunmayışı) durumunda cerrahi müdahele sonrası bulunan hücrelerin saklanması
  • Menide sperm sayısının çok sınırlı miktarda olduğu ( kriptospermia) durumunda

Sperm dondurulması işlemi günü hastalardan yazılı beyan içeren imza alınması gerekmektedir.Ülkemizde Sağlık Bakanlığı sperm saklama süresinin 5 (beş) yıl olmasını öngörmüştür.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir