Gebelik ( Hamilelik ) Tüp BebekKadın Hastalıkları

Servikal Serklaj

Serklaj gebeliğin 3. -4. ayları arasında rahim ağzı bölgesinin açılmasını engellemek için rahim ağzına dikiş atılması işlemine denir.

Op. Dr. Murat Erdemir
Op. Dr. Murat Erdemir

Genelde hafif bir anestezi altında yapılır. Serklaj rahim ağzı açıklığı olanlarda, daha önce rahim ağzı gevşekliğine bağlı erken doğum ve bebek kaybı yaşayanlar da gebelik ultrasonunda rahim ağzında incelme görünenlerde, ikiz gebeliklerde rahim ağzının açılmasını ve erken doğumu engellemek amacıyla yapılan bir operasyondur.

Serklaj her zaman erken doğumu engellemektedir. Eğer rahim düzenli doğum kasılmalarına başlamışsa veya gebenin amnios suyu vajenden gelmeye başlamışsa serklaj işlemi bunu engellememektedir ve doğum kaçınılmazdır.

Ama yine de çok erken doğumlarda hastanın hastaneye yatıp erken doğumu engellemek açısından tedavi başlanması gereken durumlarda rahim ağzını kapatarak hekime zaman kazandırmaktadır.

Çok nadiren serklaj operasyonlarından sonra kanama gözlenebilmektedir. Biz kliniğimizde 14. haftada serklaj önermekteyiz. İşlemden sonra hastalarımız bir saat kadar klinik de istirahat edip sonra evlerine dönebilmektedirler.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir