Ortopedi

Tırnak Batması

Tırnak batması problemi ayakta en sık rastlanan problemlerden biridir. Tırnak kendi yuvası içerisinde uyumlu bir şekilde haftada 1mm uzayan bir dokudur. Tırnak yatağı tırnağın uzamasını sağlayan dokudur. Tırnak yatağının herhangi bir şekilde bozulması tırnağın yuvası içerisinde düzgün bir şekilde ilerlemesini bozar. Bu tırnağın yuvasına zarar vermesine yolaçar. Oluşan bu zarar enfeksiyon oluşumunu hazırlar.

Teknik olarak farklı olan fakat bu durum ile en çok karışan hastalık tırnağın yatağı ile herhangi bir problem olmaksızın tırnağın deriye bası yapması sonrasında oluşan enfeksiyon reaksiyonlardır.

Op. Dr. Selim Muğrabi
Op. Dr. Selim Muğrabi

Bu iki durum arasında en belirgin farklılık tırnak incelendiğinde tırnak batmasında tırnağın deriye dönmüş olduğu ve bir kısmının görülmeyişidir. Ancak tırnak yatağı sağlamsa enfeksiyona rağmen tırnağın tamamı görülebilir

Yatak Problemi Olmayan Tırnak Enfeksiyonu

Tırnak batmasının oluşumunda en sık sebepler:

  • Mantar enfeksiyonları
  • Ayak parmak problemleri (bunion-başparmak çıkıntısı)
  • Ucu dar ve ayağa uymayan ayakkabı giyimi

Tırnak Problemlerinin Tedavisinde

  • Problemin tırnak yatağı problemi olup olmadığına karar vermek
  • Etken olan faktöre yönelik tedavinin planlanması örneğin mantar için gerekli tedavinin yapılması gerekir. Bu aşamaların ardından hastada tırnak yatağı problemi varsa hastaya tırnakyatağı revizyonu olarak adlandırılan tırnağın yatağının düzeltmek üzere müdahalenin yapılması gerekir. Ancak hastada tırnak yatağında sorun olmaksızın enfeksiyon gelişmiş ise hastanıntırnak bakımı ile tedavisinin düzenlenmesi gerekir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir