Kadın Hastalıkları

Vajinismus

Vajinismus- Kadının korkulu rüyası
Vajinismus,vajinaya tampon penis veya spekulum gibi muayene aletlerinin girisi sırasında olusan istemsiz kasılmalardır.Bu kasılma agrı ve yanma hissine yol açabilir.Vajinismus primer (ilk iliski girisiminden itibaren) veya sekonder (daha önce cinsel ili?kiye girebilirken sonradan girememe)olabilir.Ayrıca bazen tüm durumlarda yani hem iliskide,hemde tampon kullanımı ve jinekolojik muayenede ortaya çıkabilirken bazen sadece cinsel iliskide ortaya çıkıp tampon kullanımı veya muayenede ortaya çıkmaz.

Uzm. Dr.Ayşe Ekin Kara
Uzm. Dr.Ayşe Ekin Kara

Vajinismuslu kadınlar çogu zaman ‘çok dar’ olduklarını düsünürler ve bu durumda iliskinin de çok agrılı olacagı kanısına varırlar.
Aslında böyle bir sey yoktur! Normal bir cinsel iliskide vajina ıslanır kayganlasır ve genısler.
Oysa vajinismuslu kadınlar iliskiyi öyle tanımlar: Sanki o bölgede bir duvar var,veya sanki partnerimin penisi çok büyük,yırtılacakmıs gibi hissediyorum derler.
Vajinismus ögrenilmis bir reflekstir.Tıpkı gözümüze dogru bir parmagın yaklasması halinde gözkapagımızın kapanması gibi kadın da iliski denemesinde kendini kapatmaktadır.
Vajinismuslu kadınlar bu sikayetlerini dile getirmede zorlanrrlar.Vajinismus iliski sırasındaki rahatsızlık hissinden hiç iliskiye girememeye kadar degısıklık gösterebilir.
iyi haber: Vajinismusun tedavisi vardır!!
Tedavi nedene baglı olarak değişir.Çogu hasta danısma ve cinsel terapiyle iyilesir.
Nadiren az hasta cerrahi operasyonlara ihtiyaç duyar.
Saglıklı gunlerde bulusmak dılegıyle…

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir