Genel Cerrahi

6 Soruda Ozon Tedavisinin Faydaları ve Terapi Yöntemleri

İyileşmeyen yaralar, diyabetik ayaklar, dolaşım bozuklukları, kronik yorgunluklar, bağışıklık sisteminin bozulduğu durumlar, herpes, zona, hepatit gibi virüs hastalıklarının ağır seyrettiği durumlarda ozon terapisine başvurulabiliyor. Anadolu Sağlık Merkezi Acil Servis hekimlerinden Dr. Kürşat Salgar, “Ozon terapisi kişiye özel uygulanmasının yanı sıra kişide yüksek enerji ve zindelik hissini de arttırıyor” dedi.

Ozon tedavisi hangi hastalıklarda uygulanır?

İyileşmeyen yaralar, diyabetik ayaklar, dolaşım bozuklukları, kronik yorgunluklar, bağışıklık sisteminin bozulduğu durumlar, herpes, zona, hepatit gibi virüs hastalıklarının ağır seyrettiği durumlarda kullanılır. Bunun gibi durumlarda ozonu birkaç yöntemle uygulayabiliriz. Majör hemoterapi dediğimiz yöntemle hastanın kanını alırız ozon ile karıştırırız ve ona geri veririz. Haricen uygulanan, hastanın ayağını, kolunu, bacağını bir torba içine alıp, atmosfer basıncından biraz fazla bir basınçlı ozon altında tutma yöntemi de mevcuttur. İntravajinal ve intrarectal uygulanabilen kremleri vardır. Geçmeyen vajinal mantar hastalıkları, Crohn hastalığı, kolit gibi durumlarda da rektum içine uygulanabilir.

Ozon terapisinin uygulanamadığı hastalar var mı?

Kırmızı kan hücrelerinden kökenli lenfoma gibi, kan kanseri türlerinin birçoğuna yapamayız. Ayrıca bir hastada “glukoz 6 fosfat dehidrogenaz enzimi” eksik olduğunda anemi görülür. Fava tüketildiğinde bu çok daha ciddi olarak çıkar. Buna favizm denir. Bu enzim eksikse tedaviyi uygulayamıyoruz. Kanama pıhtılaşma zamanı bozuk olan hastalara uygulamıyoruz. Ayrıca tedaviyi çocuklara da uygulamıyoruz. Hastanın tiroitleri çok çalışıyorsa, vücudun rölantisini oldukça yükselten bir tedavi olduğu için uygulayamıyoruz. T3, T4 ve TSH yüksekse ya da kalbin atım gücü yüzde 40’ın altında ise uygulayamıyoruz. Dolayısıyla kişi geldiği zaman öncelikle bu testleri uyguluyoruz. Eğer uygunsa doz ve seans hesaplaması yaptıktan sonra tedaviye başlıyoruz.

Ozon kaç yaşından itibaren uygulanabilir?

21 yaşın üzerindeki erişkinlerde uygulanabilir. Tedavinin bir yaş sınırı da yok. Aksine hastanın enerjisini, kognitif faaliyetlerini ve bilişsel düzeyini çok olumlu etkilediği için ileri yaşlarda daha iyidir.

Ozon terapisi hastalıkların oluşmaması için önlem olarak uygulanabilir mi?

Uygulanabilir. Kilonuza göre yıllık bir ozon dozunuz var. Buna göre belli sayıda seansa girebilirsiniz. 8-10 seanslık bir tedavi yapıp, ayda bir ya da iki ayda bir hatırlatma dozuyla kişiyi son derece zinde tutabiliriz. Sonuç olarak daha yüksek enerji ve hastanın kendisini zinde hissetmesi için uygulanabilir.

Hasta olan insanlar için bir seans sınırı var mı?

En az 8 seans olmak zorunda. Çünkü hesaplanmış dozları vardır. Antibiyotik gibi, bir gün kullanırsanız hiçbir anlamı olmaz. Bunun da kullanılması gereken en az 8-10 seans arası bir sayısı vardır. Bazı hastalıklarda 25 seans bile uygulayabiliriz. Tam olarak kişiye özel bir tedavidir.

Tedavi olanların iyileşme oranları nedir?

Gerek biyokimyasal olarak gerek gözle görünür yani organik olarak değişikliklerin anlatıldığı birçok bilimsel çalışma ve vaka var. Örneğin genital uçuk toplumumuzda yaygın bir rahatsızlıktır. Genital uçuktan sonra ortaya çıkan ağrılarda, ilk terapiden sonra ağrıda 36-48 saat içerisinde yüzde 70 oranlarında gerileme görülür. Diyabetik ayakta ozon terapisinden sonra iyileşme hızında bir hafta içinde yüzde 42 artış gözlemlenmiştir. Yanık tedavilerinde de kullanılabilir. 2 ve 3. derece yanıklarda 4. haftadan sonra yine ciddi iyileşme gözlemlenmiştir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir