Beslenme ve Diyet

Sağlıklı Beslenme için Olmazsa Olmaz 5 Süper Gıda

Sağlıklı bir yaşam için öncelikle sağlıklı bir beslenme alışkanlığı edinmek, özellikle de sebze ve meyve ağırlıklı beslenmek, bütün besinlerden doğru oranda tüketmek önemli. Yani her öğününüzde vücudunuz için doğru meyveyi, sebzeyi, lifi ve proteini tüketerek vücudunuz için yeterli yakıtı yerine koymanız gerekiyor. Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir, tüm bunların yanısıra tüketmeyi ihmal etmemeniz gereken 5 süper gıdadan söz ediyor

KEFİR: Süper besin sıralamasının başında olan kefir hem protein olarak oldukça zengin bir ürün hem de probitik olarak çok zengin bir besindir. Uzun süre tokluk hissi sağlamasının yanı sıra bağırsak sağlığı ve kas inşası için oldukça önemlidir.

BEYAZ LEBLEBİ: El altında muhakkak tutmanız gereken bir ürün olan beyaz leblebi düşük kalorisi olmasına rağmen harika bir tok tutucudur. Ayrıca midenizde yanma ve reflü gibi şikayetlerinizi de azaltmanıza yardımcı olacaktır. Arada tükettiğiniz leblebi aynı zamanda karbonhidrat olduğu için kan şekerinizin düşmesinin de önüne geçecektir.

KURU KAYISI: Bağırsak sağlığı ve tatlı krizlerinin ikisini bir arada aşmanıza yardımcı olacak kuru kayısı kan şekerinizi düzenlemenize yardımcı olacağı için bağırsak sağlığınızın da korunmasına yardımcı olur. Yüksek lif içeriği sayesinde kabızlık gibi problemlerin de önlenmesinde rol oynar. Kuru kayısı yerine gün kurusu da tüketebilirsiniz.

MERCİMEK: Harika bir bitkisel protein olan mercimek yüksek tok tutucu özelliğinin yanı sıra kas gelişiminiz için de oldukça yaralıdır. Ayrıca içeriğindeki B vitaminleri, çinko ve fosfor sayesinde hem açlık ataklarınızı engelleyecek hem de size dengeli bir öğün sunacaktır. Mercimeğin kırmızı ve yeşil olanlarını tüketeceğiniz gibi beluga yani siyah mercimeği de protein değeri daha yüksek olması sebebiyle tüketebilirsiniz.

ÇİĞ BADEM: Hem kaliteli yağ olması, hem kolay ulaşılabilir olması hem de E ve B vitamin değeri açısından yüksek olması, bademi süper besinler listesine alacak en temel sebepler. Badem önemli bir ara öğün olmasının yanı sıra kalp sağlığınız için de oldukça önemli bir besindir. Ortalama günde 1 avuç kadar tüketilen çiğ badem hem size tokluk sağlayacak hem de kalp-damar hastalıklarına karşı besinsel bir kalkan oluşturacaktır.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir