Göğüs Hastalıkları

Astım Hastaları Oruç Tutabilir Mi?

Astım toplumda en sık görülen kronik hastalıklardan biridir. Astım hastalarının %50-90’da reflü olduğu saptanmıştır. Bunun nedeni astımın mide başını saran kasları gevşetmesidir. Bu durumda midedeki asitli içeriğin yemek borusuna kaçışı kolaylaşır. Reflü varlığında midedeki asitli içerik yemek borusundan yukarı kaçarken soluk borusuna da kaçar. Soluk borusu ve hava yollarına asitli mide içeriği kaçması zaman zaman öksürüğe, zaman zaman da hava yollarında daralmaya-spazma yol açar, bu da astım ataklarını tetikler.

Uzm. Dr. Sevin Karalar
Uzm. Dr. Sevin Karalar

Reflü ve astım arasında anlamlı bir ilişki vardır. Bu nedenle astım hastalarının beslenme düzenlerine özen göstermeleri, küçük porsiyonlar haline az az ve sık yemeleri gerekir. Yağlı, baharatlı asitli gıdalardan, kakaolu tatlılardan uzak durmaları gerekir. Özellikle gece geç saatte yatmadan hemen önce yenen yemekler sıklıkla reflüye neden olur.

Ramazan ayında oruç nedeniyle tüm gün aç kalındığı için akşam iftarda normalden fazla yenir. Bu da reflü gelişmesine; dolayısıyla astımın alevlenmesine yol açar. Sahurda yemek yiyip tekrar yatmak da yine reflü nedenidir.

Oruç tutmanın astım hastalarına bir etkisi de uzun süren susuzluğa bağlı olarak balgamlarının koyulaşmasıdır. Herkes için en iyi balgam en iyi balgam söktürücü sudur, bu astım hastaları için ciddi derecede önemlidir; çünkü astım hastalarında hastalıklarına bağlı olarak koyu yapışkan balgam üretilir ve bol su içildiğinde bu balgam yumuşar kolayca öksürükle çıkar ve onların tıkanmalarını engeller. Oruç sırasında bütün gün susuz kalan astım hastaları bu koyu balgamı çıkartmakta zorlanır ve astımla ilgili yakınmaları artabilir. Özellikle hava sıcaklıklarının çok yüksek seyrettiği bu yaz aylarında vücudun susuzluktan korunması gerekir. Ayrıca ilaç tedavisi altında olan astım hastalarının sabah akşam kullanması gereken ilaçlar aksadığında hastalık bulguları artabilir.

Özetle bütün kronik hastalarda olduğu gibi çok ağır astımlı hastaların ve yaşlı ve astımlı hastaların oruç tutması sağlık açısından önerilmez. Diğer astım hastaları da oruç tutarken şunlara dikkat etmelidir:

İftarda ne kadar aç olurlarsa olsunlar bir anda çok fazla yememeli, yavaş yavaş aralıklı yemeli ve hafif yemekler tercih etmeliler.

·Yatmadan iki saat önce yemek yemeyi sonlandırmalılar.

İftarda ve sahurda bol su içmeliler.

·Sahurda yemek yedikten sonra hemen yatmamalı iki saat sonra yatar pozisyona geçmeliler.

·İlaç saatlerini doktor kontrolü altında yeniden düzenlenmeliler

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir