Ortopedi

Ayak bileği burkulmaları ve tedavisi

Genel olarak ayakbileği burkulmasından hemen sonra hissedilen ani ağrı ve ayakbileğinde şişmedir. Bu durumlarda çoğunlukla insanlar ağrı ve şişlik derecesine göre sağlık kurumlarına başvurmaktadır.

Ayakbileği burkulmaları 3 ayrı grupta incelenmektedir.

1. derece yırtılmalar: Bu tiptetki yırtılmalar aslında sadece esneme şeklinde olan yaralanmalardır. Gerçekte hafif şişlik ve ağrı ile seyreder. 1-2 hafta içerisinde iyileştiği görülür. Tedavisinde basit bandajlamalar ve buz uygulaması yeterlidir. Hasta hemen üzerine basabilir. 3 hafta sportif faaliyetlerden uzak durmalıdır.

2. derece yırtılmalar: Ayakbileği bağ ya da bağlarının kısmen yırtıldığı yaralanmalardır. Ayakbileğindeki şişlik ve ağrı 1. dereceye göre daha fazladır. Bu tiplerde iyileşme süreci 3 hafta ile 6 hafta arası olup agresif sporlardan 6 hafta kaçınmak gerekir. Çoğu hasta için bandaj ve buz tedavisi uygundur. İlk 1-2 gün istirahat önerilebilir.

3. derece yırtılmalar: 3. derece en üst düzey yırtıklar olarak değerlendirilir. Bu tipte tam ya da tama yakın kopma gerçekleşir. Kişinin ayağı ileri derece şişer ve zonklayıcı tarzda rahatsız edici bir ağrı oluşur. Bu durumlarda genelde biz ortopedistler ayakbileği grafisi çektirerek eşlik eden kırık olup olmadığını kontrol ederiz. Tedavide sıkı sporcu bandajı ya da alçı atel ve bzaen de tam sirküler alçının yeri vardır.

Ayakbileği burkulmalarına kırıkların ve/veya kıkırdak hasarlarının da eşlik edebileceği unutulmamalıdır. Bu açıdan ağrısı 1,5 ay sonrasında geçmeyen ya da ilerleyen ayakbileği burkulmalarında mutlaka MR değerlendirmesi akılda bulundurulmalıdır.

Ayakbileği burkulması sonrasında sağlamlık(stabilite) sorunlarında ve bazı kıkırdak sorunlarında ameliyat ile tedavi seçenekleri mevcuttur.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir