Nöroloji-Beyin, Sinir Sağlığı

B12 vitamin eksikliği

B12 vitamin eksikliği ülkemizde sık görülen bir kansızlık çeşitidir. B12 vitamin eksikliği sıklıkla beslenme bozukluğuna bağlı gelişmektedir. Vejeteryan beslenme ya da et ürünlerinin yeterince alınamaması sonucu gelişmektedir.

B12 vitamini insanda ne iş yapar? Görevleri nedir? Nörolojiyi niye ilgilendirir?

Doç. Dr.Sedat Işıkay
Doç. Dr.Sedat Işıkay

B12 vitamini vücudumuzdaki tüm hücrelerin gelişmesi, büyümesi ve yenilenmesi için gereklidir. DNA sentezi için olmazsa olmazdır. Sinir hücrelerinin yani beynin iyi çalışması için gereklidir. Eksikliğinde beyinsel problemler yaşanması doğaldır. Algılama, konsantrasyon, zeka, düşünme fonksiyonları eksikliğinde etkilenmektedir. B12 vitamini hiçbir bitkinin yapısında yoktur. Sadece hayvansal gıdalarda vardır. Karaciğer, dalak, böbrek, et, yumurta, peynir, süt ve deniz ürünleri başlıca zengin bulunduğu gıdalardır. Aslında vücudumuzun B12 vitamini gereksinimi çok düşüktür. 3 mikrogram bir insana yeter. 1 mg B12 vitamini bir insana 2 yıl yetecek düzeydedir. B12 vitamini vücutta depolanabilen bir vitamindir. Eksiklik bulgularının çıkabilmesi için en az iki yıl yetersiz alınması gerekmektedir. Eksikliğinde demir eksikliğinde gördüğümüz halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, huzursuzluk ve solukluk şikayetleri olur. Nörolojik ilk belirtiler ellerin uçlarında uyuşma, denge bozukluğu ve yürüme bozukluğudur. Depresyon, psikiyatrik şikayetler, hayeller görme sıktır. Okul çocuklarında okul başarısında gerileme ön planda olabilir. Öğretmeni son zamanlarda çocuğunuzda bir gerileme olduğunu size bildirebilir. Göz sinirinin etkilenmesi durumunda görme zorlukları yaşanabilir. Peki yeni doğan bebekler nasıl etkilenir. Eğer annede gebelik süresince eksiklik var ise bebekte de eksiklik olmaktadır. Doğum sonrası emzirme sürecinde anne sütünde de az miktarda olduğu için bebekte eksikliği yaşamaktadır. B12 vitamini eksikliği olan çocuklarda bazan epilepsi nöbetleri de görülebilmektedir.
B12 vitamini eksikliğinde önemli olan korunmadır. Zengin olduğu gıdaların diyette yer alması, gebelik süresince annelerin en az bir kere B12 vitamin düzeyi baktırmaları yeterli olacaktır.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir