Nöroloji-Beyin, Sinir Sağlığı

Baş ağrısı türleri

BAŞAĞRISI

Ağrı ve dolgunluk, basınç hissi çoğu zaman birliktedir. Baş ve yüzdeki ağrı, sinüs iltihabının yerine göre değişecektir (tıbbi terimler olarak);

Alın sinüsü iltihabında; Kaşlar hizasında ve alında ağrı hissedilir.
Göz-burun arasındaki sinüs iltihabında; Ağrı, basınç dolgunluk burun çevresindedir.
Üstçene sinüs iltihabında; yanak bölgesinde ağrı ve dolgunluk vardır.
Burun derinindeki (sfenoid) sinüzit; burun arka bölgedeki sinüs
iltihabıdır, göz arkasında yoğun ağrı oluşturabilir.

Sinüs ağrıları

Sinüs ağrıları sevimsizdir, daha çok sabah uyanınca sinüs ağrısı başlar. Gün boyunca ağrı artar ve hastalar basıncı daha çok hissederler. Baş hareketleri (eğilmek vb.) ile sinüs basıncı arttığı için daha çok rahatsız olunabilir. Araştırmalar, sinüs ağzının ağrıya daha hassas olduğunu göstermiştir. Ağrı artışında günlük aktivitelerin de etkisi bulunur. (merdiven çıkmak, eğilmek, spor vb.). Tüm sinüs bölgelerinde ağrı var ise, pansinüzitolarak adlandırılır.

Basit ağrı kesiciler, ağrıyı hemen ortadan kaldırmayabilir. Burun açıcı ilaçlar ve ağrı kesici/iltihap giderici etkisi olan ilaçlar ağrıyı engeller. Alın çevresi, göz etrafı, üstçene, göz arkası ağrı merkezi olabilir.

DİĞER BAŞAĞRILARI TÜRLERİ

Başağrısı nedeni olabilen 10-14 rahatsızlık sayılabilir ama, sinüzit ile karıştırılabilen başağrıları birkaç tanedir.

  • Gerilim (Tension) baş ağrısı
  • Migren ağrısı,
  • Küme (Cluster) başağrısı ile sinüs ağrısı karıştırılabilir;

Gerilim başağrısı:Tüm başağrılarının büyük çoğunluğunun nedenidir. Daha çok 4-5 saat sürer, başın her iki tarafında bütün gün, günlerce de sürebilir. Stres, diş sorunları (diş gıcırdatma vb.), eklem iltihabı, depresyon, üst solunum yolları iltihabı vb.’nin ağrıyı başlattığı düşünülür ancak kesin neden tam bilinmemektedir, ekzersiz sırasında ağrı artmaz.

Migren başağrısı: Baş bölgesinde, genellikle tek taraflı ve 72 saat ‘e kadar sürebilen, görme, bulantı-kusma, koku bozukluğunun olabildiği,

burun akıntısı, terlemenin de eşlik edebileceği başağrısıdır. Sinüzit ağrısı ile çok karıştırılır. Aura (görme bozukluklarının olduğu dönem) olması klasik migren tanımını oluşturur, klasik migren (auralı), tüm migrenli hastaların yaklaşık %10-15 oranında görülür. Gıdalar (kafeinli ürünler, yerfıstığı, fındık, süt ürünleri, mayalı ürünler, konserve çorba, muz, soya ürünleri, eski peynirler, hazır yemek için koruyucular/lezzet vericiler, çikolata vb.), hormon değişiklikleri, stres, diş ya da sinüs ağrısı, ilaçlar, sigara, alkol, alerji, iklim değişikliği vb. nedenler migren krizini başlatabilir. Nöroloji ve KBB uzmanlarının her ikisinin de muayene etmeleri gerektiği bazı hastalar olacaktır.

Migren krizleri uzun süre devam edebilir.

Küme başağrısı:3 saatten az olan ve göz arkası, şakak da olan ağrıdır, gözde şişme, burun tıkanıklığı görülebilir. Güncel bir teori; Beyindeki (hipotalamus) bir anormalliğin yüz damarlarında genişleme yaparak sinir basısına neden olduğu, ağrıyı oluşturduğu düşünülmektedir, çok şiddetli bir ağrıdır.

Bu tür baş ağrısı tedavilerinin Nöroloji uzmanı tarafından planlanması gerekir. Nadir olarak; Hipertansiyon, çene eklemi bozuklukları, göz rahatsızlıkları da sinüs başağrısı ile karışabilir. Bu nedenle, Doktorunuza tüm rahatsızlıklarınızı anlatmayı lütfen unutmayın ! Sinüzit dışı bu ağrılar için de İç hast., Diş Hekimi, Çene-yüz cerrahı, Göz hast. uzmanlarından biri/birkaçının sizi muayene etmesi, değerlendirmesi gerekecektir.

Baş ağrısı için Aspirin™kullanayım mı?

Aspirin™1893’den beri ilaç piyasasındadır ve en çok bilinen ilaçtır. Baş ağrısı şikayetiniz olduğunda, erişkin bir kişi olarak kulllanabileceğiniz ilk ilaç Aspirin™(asetil salisilik asit) olmalıdır (suda çözünen, bağırsak da çözünen türleri mide şikayeti olanlar için daha uygundur). Ciddi mide/bağırsak sorununuz var ya da hasta olan kişi 16 yaş altı ise, içeriğinde parasetamololan, (Örneğin.; Calpol™, Parol™,Tamol™vb.) ilaçlardan biri alınabilir. Yüksek doz paracetamolde karaciğer de toksik etki yapabilir, unutmayınız.

Çocuklara ağrı kesici olarak aspirin verilmemelidir ! Neden ?

(Reye sendromu)

Bebek veya çocuklardaki üst solunum yolları enfeksiyonu sırasındaAspirin™kullanımı, Reyesendomuna yol açabilir (R. Douglas Reye, 1963 yılında sendrom’u tarif eden Avustralya’lı patoloğun adıdır). Bu sendrom’da, Aspirin™’in virüs iltihaplarında kullanımına bağlı olarak, hastalarda kusma, karaciğerde yağlanma, kafaiçi basınç artışı görülür, öldürücü olabilen bir rahatsızlıktır, tedavi mümkün olduğunca erken başlanmalıdır.

UYARI !

16 yaş altındakilerin solunum yolları rahatsızlığında

ASPİRİN™ kullanılmamalıdır !!

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir