Bebek ve ÇocukPsikiyatri – Ruh Sağlığı

Boşanma ve Çocuk 2

Olumsuz Etkilenmemelerini Sağlayan Faktörler

Boşanma eylemi çocuklar üzerinde bir takım olumsuz etkilere sahip olmasına rağmen, bazen ebeveynlerden birinin patolojik bir sorunu var ise boşanma durumu çocuğun bu olumsuz durumdan uzak durabilmesine olanak sağlar. Ayrıca anlaşamayan sürekli huzursuzluk yaşanan bir evde büyüyen bir çocuğun ailesi boşanmış çocuğa göre daha fazla zarar göreceği de bilinen bir durumdur.

Boşanma eyleminden çok boşanmanın nasıl gerçekleştiği ve nasıl ele alındığı, çocuğun yaşayabileceği olumsuzlukların önüne geçebilmektedir. Burada çocuğun olumsuz etkilenmesinin önüne geçebilmenin en önemli unsurları; çocuklarımızı tartışmalarda aracı olarak kullanmamak, taraf tutmalarını beklememek, her iki ebeveynle de sağlıklı ilişki kurabilmesi çocuğun en az zararla süreci atlatmasında yardımcı olacaktır. Ebeveynlerin çocukla kurdukları ilişkinin kalitesi, boşanmanın getireceği belirsizlik, güvensizlik, kaygı gibi olumsuz duyguların önüne geçecektir. Her iki ebeveynin de aralarında ne yaşanmış olursa olsun çocuğa karşı tutarlı tavırlar sergileyebilmeleri oldukça önemlidir.

Uzm. Kl. Psk. Işıltan Oğuz

Bazen çocuklar, boşanma sonrası anne ve babasının yeniden biraraya gelebileceğine dair hayallere kapılabilirler. Bu hayalin gerçekleşebilmesi için beklenti içinde olabilirler. Böyle bir durumda ebeveynlerin çocuğa bu durumun kendisiyle ilgili olmadığı ama tekrar biraraya gelemeyeceklerini uygun bir dille anlatmaları çocukların daha fazla hayal kırıklığı yaşamasını önleyecektir. Çocuklar, ben merkezci yapıları nedeniyle boşanmadan kendilerini sorumlu tutabilirler, bu durumda da boşanmanın çocukla bir ilgisinin olmadığı ısrarla anlatılmalıdır. Her iki ebeveynin de çocuklarını çok sevdiklerini ama bir arada yaşamak istemedikleri açıklanmalıdır.

Boşanma sonrası anne babanın çocukla kuracağı sağlıklı ilişki de tutarlı ebeveyn tavırları çocuğun yaşayacağı endişe, belirsizlik gibi duyguların önüne geçecektir.

Çocuğun boşanma olgusunu, nedenlerini, bu süreçte onları nelerin beklediğini, ebeveynleriyle rahatça konuşabilmesi, hem süreci kafalarında anlamlandırmalarına, hem de duygusal olarak rahatlamalarına yardımcı olacaktır. Bu şekilde çocuk parçalanmışlık duygusundan kurtulacağı gibi önemsendiği hissini de yaşayacaktır. Bunun dışında çocuğun bakımı, ihtiyaçlarının karşılanması ve her iki ebeveynle düzenli görüşebilmesi son derece önemlidir. 

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir