Nöroloji-Beyin, Sinir Sağlığı

Boyun fıtığında cerrahi tedavi ne zaman yapılmalı?

Boyun ağrısı günlük yaşamda sık karşılaştığımız sorunlardan biridir. En sık nedenleri arasında boyun fıtıkları yer alır.

Uzm. Dr. Aslı ŞENTÜRK
Uzm. Dr. Aslı ŞENTÜRK

Omurgamız, omur denilen küçük kemiklerin üst üste dizilmesiyle oluşmuştur. Ortasında omurilik yer alır. Omurilikten çıkan sinir kökleri omurlar arasındaki deliklerden geçer. Omurlar arasında disk dediğimiz yastıkçıklar bulunur. Bunlar omurga üzerine binen ağırlığın eşit olarak dağılmasını sağlar ve darbe emici gibi görev yapar.

Çeşitli nedenlere bağlı olarak diskin yırtılması sonucunda omuriliğe ve sinir köklerine bası meydana gelir ve boyun fıtığı oluşur.

Boyun fıtığının sebepleri nelerdir?

Travma, boyunun masa başında ya da bilgisayar başında uzun süreli çalışma nedeniyle kötü pozisyonda kalması, kemik yapıda ve diskte yaşa bağlı oluşan yıpranmalar ve romatizmal hastalıklar boyun fıtığına neden olabilir.

Boyun fıtığının belirtileri nelerdir? Tanısı nasıl koyulur?

Boyun ağrısı, kolda ya da elde uyuşma, güçsüzlük gibi şikayetler görülebilir.

Kesin tanısı nörolojik muayene ile birlikte röntgen filmleri, BT ya da MR gibi görüntüleme tetkiklerinin yapılması ile konur.

EMG; disk herniasyonu sonucu oluşabilecek sinir hasarının tespiti, ameliyata karar verilmesi ve hastalığın seyrinin değerlendirilmesi açısından önemlidir.

Boyun fıtığındaki tedavi seçenekleri nelerdir?

Pek çok hasta istirahat ile birlikte ağrı kontrolü için verilen ilaç tedavileri, fizyoterapi egzersizleri veya kortizon türevi ilaçların epidural boşluğa ya da tetik noktalara enjeksiyonundan fayda görmektedir.

Fizyoterapi ve ilaç tedavilerine rağmen boyun ağrısı, el veya koldaki uyuşukluk ve güçsüzlüğü devam eden hastalarda cerrahi tedavi değerlendirilmelidir.

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir