KBB (Кulak Burun Boğaz)Plastik ve Estetik Cerrahi

Burun estetiği ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gereken durumlar

Rinoplasti, burnun hem içi, hem de dışının düzeltildiği estetik ve fonksiyonel bir ameliyattır. Burun, yüzümüzün tam ortasına yerleşen ve yüzün estetik görünümünün en önemli parçasıdır. Rinoplastinin amacı burnun, yüzün diğer yapılarıyla uyumlu doğal bir görünümde olmasını sağlamaktır.

Burun estetiği ameliyatı ile burun kısaltılıp uzatılabilir, burun sırtındaki kemer alınabilir, burun sırtı güçlendirilebilir, burun eğrilikleri düzeltilebilir, çukurluk ve tümseklik gibi deformiteler düzeltilebilir, burun ile dudak arasındaki açı değiştirilebilir, burun ucu ve delikleri şekillendirilebilir. Beraberinde nefes almayı zorlaştıran burun içindeki kıkırdak ve kemik kısmındaki eğrilikler, burun eti yapısındaki büyümeler, polipler ve kronik sinüzit problemleri de çözülebilir.

Rinoplasti, ileri derece nefes alma problemi ve deformitenin dışında 18 yaşından önce yapılamaz. Ameliyat olacak kişi, başkalarının etkisi altında kalmadan ameliyata kendisinin karar vermesi gerekir. Gerçekçi olmayan beklentilerin yerine getirilemeyeceği unutulmamalıdır.

Op. Dr. Fercan URLU

Rinoplastideki yeni cerrahi teknikler ve anestezinin gelişimiyle normal gündelik yaşama dönüş süresi oldukça kısaldı. Eskiden kullanılan zor çıkan bez tamponlar yerine artık silikon tamponlar kullanılıyor. Ameliyat sonrası ağrı, sızı ve morarma daha az görülüyor.

Burun estetik ameliyatı genel anestezi altında yapılmaktadır. Ameliyat süresi 2-4 saati bulmakta, burna ve burundaki problemlere göre ameliyat süresi daha uzun olabilmektedir. Cerrahın tecrübesine göre ameliyatlar açık veya kapalı teknik olarak yapılmaktır. Ameliyat sonrası kanamayı önlemek ve burnun şekline içeriden destek vermek için 7 gün silikon tampon uygulanır. Burnun şeklini muhafaza etmek için 6-10 gün plastik atel ve özel bantlar kullanılır.

Ameliyat sonrası dönem, verilen basit ağrı kesicilerle rahat geçecektir. Şişlikler ve ödemin büyük bir bölümü ilk 3 ay içinde geçmektedir. Burnun tam şeklini alması 1 yılı bulmaktadır. Kalın ciltli hastalarda bu süre 1.5 – 2 yıla uzayabilmektedir. Hastalar unutmamalıdırlar ki ameliyat, kişinin şikayetlerinin devam etmesi ve cerrahın revize etmek istediği kısımların bulunmasından kaynaklı sebeplerle tekrarlanabilir. Bu oran dünyada %10’dur. Genellikle ikinci ameliyatlar daha basit müdahaleler şeklinde olmaktadır.

BURUN ESTETİĞİ AMELİYATI SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN DURUMLAR

Hastanın uyurken başını 2 hafta yüksekte tutacak şekilde yatması gerekmektedir, bunun için 2 yastıkla yatması önerilir.

Aşırı sıcak ortamlarda bulunmaması gerekmektedir. Güneş ve güneş banyolarından 1 ay uzak kalınmalıdır.

Çiğneme eforu gerektiren, uzun çiğnemeyi gerektiren gıdalardan ilk 1 ay uzak durmak gerekmektedir. Dişleri fırçalarken özellikle ön dişleri yumuşak bir şekilde fırçalamalıdır.

Göz altında ve yüzdeki şişlik ve morarma her bünyede farklı olabilmektedir. Morarmalar için buz tabii ki önerilir. Morarmalar ve şişlikler ilk 3-4 gün maksimum olur, 7-10 gün içerisinde çoğunlukla geçer.

Ameliyat öncesi aspirin gibi nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar kullanılmamalıdır. Yalnızca doktorunuzun verdiği ilaçları kullanmalısınız.

Ameliyat öncesi sigara kullanma bırakılmalıdır. Sigara ameliyat sonrası iyileşme sürecini uzatmaktadır.

Burun içi basıncını artıracak hareketlerden sakınılmalı, ıkınma, hapşırma yapılmamalıdır. Hapşırılacaksa bile ağzı açık hapşırılmalıdır.

Ameliyat sonrası 1 ay yüze ve buruna sert bir şekilde dokunulmamalı, darbe almaması çok önemlidir.

Kanamayı artıracak, aşırı efor sarf ettirecek fiziksel aktivitelerden uzak durması gerekir. 1 ay egzersiz yapması önerilmez.

3 ay gözlük kullanması önerilmez, ameliyat sonrası kontakt lens kullanılabilir.

1 ay denize girmesi, 2 ay havuza girmesi önerilmez.

Ödem atmasına yardımcı olan besinler (yeşil çay, ananas, maydanoz gibi) , onuncu günden sonra başlanabilir. Tuzlu gıdalardan uzak durulmalıdır. 

Sağlık haberlerine hızlıca ulaşabilmek hem de destek olmak için Google News'te Sağlık News'e abone olun. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir